Franța. Trei români, escrocherie cu diamante de 1 milion de euro. Scenariu desprins dintr-un film de la Hollywood

Liviu Ludovic |
Data actualizării: | Data publicării:

Trei români urmează să se prezinte la un proces în Franţa fiind acuzaţi că şi-au însuşit diamante în valoare de 1 milion de euro de la un bijutier francez şi partenerul său indian, în cadrul unui plan elaborat, similar unui scenariu de film hollywoodian, informează marţi France 24 care citează AFP. 

Suspecţii, care ar fi membrii unei reţele de hoţi de bijuterii ce operează în Europa, sunt convocaţi la data de 3 martie în faţa unui judecător, în oraşul Castres din sud-vestul Franţei, a declarat pentru AFP o sursă apropiată anchetei. Ei sunt acuzaţi că ar fi furat trei diamante de la un bijutier din localitatea Mazamet, din apropiere de Castres, care acţiona ca intermediar pentru un comerciant indian de pietre preţioase.

Înşelătoria care a avut loc în august 2017 a fost pusă la cale patru luni mai devreme, la un târg de diamante din Monaco. Atunci, doi dintre suspecţi s-au prezentat bijutierului drept un cuplu armean bogat, care dorea să investească în pietre preţioase. Ei au stabilit o a doua întrevedere la Milano şi apoi s-au întâlnit, pentru a treia oară, în Mazamet, în luna august, când presupuşii cumpărători au apelat la un specialist independent să examineze pietrele preţioase deţinute de comerciantul Nishit Shah.

După încheierea tranzacţiei, bijutierul a plasat pietrele preţioase într-o cutie sigilată, în aşteptarea transferului bancar promis, în valoare de 1,1 milioane de dolari (1 milion de euro). Însă, a doua zi, după ce nu a primit bani, bijutierul a deschis cutia şi a descoperit că aceasta era goală.

"Este o metodă clasică, ceea ce numim un hoţ cu mâini de aur - specialişti internaţionali cu talent pentru a sustrage obiecte de valoare", a precizat sursa, transmite Agerpres.

Cei doi români care s-au prezentat drept cuplu au fost arestaţi câteva săptămâni mai târziu în Nisa, unde poliţia a confiscat maşini şi ceasuri de lux, precum şi pietre preţioase reale şi false şi bani falşi, notează France 24.

Presupusul specialist, tot român, a fost arestat în noiembrie 2017 în Modane, un sat din Alpii francezi situat la graniţa cu Italia, unde s-a găsit asupra sa un diamant fals. Anchetatorii susţin că el urma să primească 50.000 de euro pentru subtilizarea celor trei pietre, în cadrul furtului orchestrat de un cetăţean sârb din Bondy, în apropiere de Paris. Procurorii au confiscat casa acestuia şi au emis un mandat de arestare.

"Acestea sunt organizaţii criminale importante, care au contacte în cea mai mare parte a Europei", a indicat sursa.

Comerciantul de diamante, Shah, a murit în urma unui atac de cord, în Mumbai, în 2018.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel