Fostul premier Giuseppe Conte și ministrul sănătății, Roberto Speranza, declarați nevinovați de moartea celor infectați cu COVID, în Italia

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:
Tribunalul a stabilit că Giuseppe Conte și Roberto Speranza nu sunt vinovați de moartea celor infectați cu COVID la începutul pandemiei
Tribunalul a stabilit că Giuseppe Conte și Roberto Speranza nu sunt vinovați de moartea celor infectați cu COVID la începutul pandemiei

Fostul premier italian Giuseppe Conte și ministrul sănătății, Roberto Speranza, au fost declarați nevinovați de moartea celor infectați cu Covid la începutul pandemiei, în Italia. Cei doi au fost acuzați că au subestimat răspândirea virusului, deşi datele puse la dispoziţia executivului arătau că situaţia la Bergamo şi în regiunea învecinată se înrăutăţea rapid.

Un tribunal din Brescia a stabilit că fostul premier Giuseppe Conte și ministrul sănătății, Roberto Speranza, nu sunt vinovați de moartea celor infectați cu COVID-19 la începutul pandemiei. Cei doi au fost vizați pentru gestionarea primei faze a pandemiei în provincia Bergamo. Conte și Speranza au fost acuzați de omor din culpă și omucidere din culpă.

 

Lombardia, cea mai afectata provincie în debutul pandemiei

 

În martie anul trecut, procurorii din Bergamo, provincia lombardă cea mai afectată în timpul primului val al virusului din 2020, îi puseseră sub anchetă pe Conte și Speranza, suspectați de "epidemie culpabilă agravată" și omor din culpă în legătură cu răspunsul guvernului la începutul pandemiei de coronavirus.

Ancheta a urmat unei cercetări preliminare, care a început la mijlocul anului 2020 și a fost impulsionată de rudele victimelor, care au pierdut lupta cu COVID-19.

În Bergamo s-au înregistrat 6.000 de decese în timpul primului val al virusului și, potrivit grupurilor de apărare a drepturilor, care reprezintă familiile victimelor, 4.000 ar fi putut fi prevenite, dacă zonele ar fi fost puse imediat în carantină.

Italia a fost prima țară europeană despre care se știe că a fost afectată de un focar mare de virus, primul caz fiind confirmat la Codogno, în sudul Lombardiei, la 21 februarie 2020. Două zile mai târziu, un focar a apărut la spitalul din Alzano Lombardo. Cu toate acestea, spre deosebire de Codogno, care a fost pus imediat în carantină împreună cu alte nouă orașe din Lombardia și unul din Veneto, spitalul din Alzano Lombardo a fost redeschis la câteva ore după apariția focarului, în timp ce provincia Bergamo a intrat în carantină împreună cu întreaga regiune Lombardia abia două săptămâni mai târziu.

Cu toate acestea, miercuri, tribunalul de miniștri din Brescia a respins cazul, stabilind că "acuzațiile aduse celor doi sunt nefondate".

"Nu există nicio dovadă a legăturii dintre cei decedați și neextinderea zonei roșii", a declarat tribunalul, potrivit The Guardian. 

"Speranza a adoptat măsurile sanitare care i-au fost propuse de experți - măsuri care, de altfel, la nivel european, au fost printre cele mai restrictive", au scris judecătorii. "Infracțiunea de epidemie din culpă pentru comportament omisiv necorespunzător este, prin urmare, nerealistă".

Speranza: "Sunt ușurat de această decizie" 

 

 

"Sunt foarte ușurat de această decizie", a declarat Speranza pe Facebook. "Chiar am făcut tot ce a fost posibil în acele zile teribile pentru a proteja sănătatea italienilor. În sfârșit, astăzi a ieșit la iveală adevărul".

Cu toate acestea, rudele victimelor din provincia Bergamo au descris hotărârea ca fiind o "palmă peste față".

"Suntem intransigenți cu privire la ceea ce au făcut procuratura și curtea de miniștri din Brescia: decizia de clasare a cazului este o insultă la adresa memoriei rudelor noastre, încă un căluș într-o Italie corodată de codul tăcerii împotriva căruia am luptat întotdeauna", au declarat membrii unei asociații care reprezintă familiile victimelor.

"Suntem dezamăgiți și amărâți", au adăugat ei, precizând că vor sesiza instanțele civile, relatează publicația Agenzia Italia.

----------------------------------------------


Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG 

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel