Ministerul rus al apărării a declarat mai devreme, duminică, că forțele sale au încercuit Lysychansk și că acum luptă în interiorul orașului.
Într-o declarație, ministrul rus al apărării afirmă că i-a spus președintelui rus Vladimir Putin că întreaga regiune Luhansk a fost "eliberată".
Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Iuriy Sak, a declarat pentru BBC că orașul Lysychansk nu se află sub "controlul total" al forțelor ruse, în ciuda afirmațiilor Moscovei potrivit cărora orașul a căzut.
Dar el a adăugat că situația din oraș a fost "foarte intensă în ultima vreme", forțele terestre rusești "atacând orașul non-stop".
"Pentru ucraineni, valoarea vieții umane este o prioritate absolută, așa că uneori ne putem retrage din anumite zone pentru a le putea recuceri în viitor", a adăugat el.
Forțele ruse spun că au preluat controlul orașului Lysychansk
Iuriy Saka adăugat că pentru regiunea Donbas "nu va fi sfârșitul jocului" dacă Rusia va captura tot Luhanskul.
El spune că există "alte orașe mari în zona Donbas, în special în regiunea Donețk" care se află sub controlul forțelor armate ucrainene.
"Acestea sunt orașe care în ultimele două zile [au fost] țintele unor atacuri severe cu rachete, bombardamente de artilerie", spune el, "dar bătălia pentru Donbas nu s-a încheiat încă".
Sak adaugă că Ucraina este plină de speranță și că primește sprijin din partea aliaților săi occidentali.
El spune că Ucraina va acumula în cele din urmă un număr suficient de piese de artilerie grea și alte tipuri de armament "care ne vor permite să ne eliberăm pământurile".
Crește numărul ucrainenilor care ajung în România
În ultimele 24 de ore au intrat în România peste 12.000 de cetățeni din Ucraina, în creștere cu 4,7% față de intervalul precedent, transmite, duminică, Poliția de Frontieră.
În ultimele 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 177.869 de persoane, dintre care 12.060 de cetăţeni ucraineni, în creștere cu 4,7 % faţă de ziua precedentă.
Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 6.748 cetăţeni ucraineni (în creștere cu 18,5%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 1.321 cetăţeni ucraineni (creștere cu 12,8 %).
De la declanşarea acestei crize, în data de 24 februarie 2022, până la data de 2 iulie, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 1.402.572 cetăţeni ucraineni. De asemenea, începând cu data de 10 februarie 2022 (perioadă pre-conflict), au intrat în ţara noastră 1.437.101 ucraineni.
În continuare, controlul de frontieră la intrarea în România prin punctele de trecere a frontierei se derulează cu operativitate, în conformitate cu prevederile legislaţiei naţionale şi comunitare, precizează IGPF. Conform sursei citate, măsuri de întărire a dispozitivului de supraveghere a frontierei au fost dispuse şi la graniţa terestră, fiind suplimentate echipajele care derulează misiuni în zonele de responsabilitate.
Se acţionează în sistem integrat cu celelalte instituţii cu atribuţii în domeniu, în vederea unui schimb operativ de date şi informaţii, precum şi de adoptare în comun a măsurilor necesare pentru gestionarea cazurilor apărute.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News