Finlanda va restrânge şi mai mult sau chiar va interzice complet accesul cetăţenilor ruşi

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Parlamentul turc a aprobat aderarea Finlandei la NATO, în timp ce Suedia se lasă așteptată
Parlamentul turc a aprobat aderarea Finlandei la NATO, în timp ce Suedia se lasă așteptată

Finlada va pregăti o "soluţie naţională" pentru a restrânge şi mai mult sau chiar a interzice complet accesul cetăţenilor ruşi, a declarat miercuri agenţiei France Presse ministrul de externe Pekka Haavisto, aflat la New York cu ocazia Adunării Generale a ONU.

Din septembrie, autorităţile de la Helsinki au redus cu 90% numărul de vize acordate ruşilor, în contextul reacţiei la invazia Rusiei în Ucraina.

Finlanda a rămas însă singura dintre ţările membre UE care au frontiere comune cu Rusia prin care pot trece cetăţenii ruşi cu vize Schengen. Polonia şi cele trei republici baltice au interzis de la începutul acestei luni accesul majorităţii ruşilor.

 

Guvernul finlandez intenţionează să limiteze sau să oprească complet traficul turistic rus



Guvernul finlandez intenţionează, potrivit lui Haavisto, să adopte la rândul său o linie mai dură, fie prin adoptarea rapidă a unei legi noi, fie prin aplicarea mai strictă a legislaţiei existente, pentru a "limita sau opri complet traficul turistic" rus.

Ministrul a afirmat că Finlanda "nu mai vrea să fie o ţară de tranzit pentru vizele Schengen emise de alte state".

Finlanda cere o decizie comună a Uniunii Europene, însă "nu poate fi sigură că aceasta va veni rapid", a mai arătat Haavisto.

 

Mai mult de jumătate din finlandezi ar dori să nu li se mai elibereze ruşilor vize turistice



Conform unui sondaj publicat miercuri de cotidianul Ilta-Sanomat, 70% din finlandezi ar dori să nu li se mai elibereze ruşilor vize turistice.

În aceeaşi zi, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat mobilizarea parţială a rezerviştilor, grănicerii finlandezi au raportat că situaţia la frontieră este normală şi au dezminţit zvonuri apărute online despre cozi de câţiva kilometri la ieşirea din Rusia, conform Agerpres.

Vezi și

Rușii, disperați că așteaptă prea mult la ieșirea din țară, spre Finlanda: "Fiți oameni cu noi!"

 

Un cunoscut youtuber din Rusia a publicat o serie de imagini în care se arată revoltat de faptul că se așteaptă enorm de mult la ieșirea din Rusia, la granița cu Finlanda. Imaginile le puteți vedea la finalul știrii. 

Influencerul "Igor in Russia" este revoltat de faptul că vameșii finlandezi nu au deschis decât un singur punct de verificare din Rusia spre Finlanda, iar din acest motiv s-au creat cozi kilometrice. 

Unii dintre șoferii ruși care vor să treacă în Finlanda s-au pus și pe a doua bandă de circulație după ce s-au băgat în fața tuturor, deși accesul în vamă se face doar pe o singură bandă. 

"Sfat pentru prietenii mei finlandezi: fiți oameni cu noi!" se arată în unul din mesajele pe care youtuber-ul le-a pus în clip. 

Continuă știrea aici..

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel