Fetiță de 13 ani, agresată sexual şi ucisă, înmormântată după 66 de ani fiindcă Biserica a interzis ceremonia de înhumare a Luciei

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

O înmormântare ce trebuia să aibă loc în urmă cu 66 de ani s-a petrecut abia recent. Lucia Mantione, o fetiţă de 13 ani care a fost agresată sexual şi ucisă în 1955, nu a putut fi îngropată până acum din cauza unui principiu vechi al bisericii catolice care a interzis înmormântarea.

Lucia a fost ucisă pe 6 ianuarie 1955, după amiaza, când mama ei a trimis-o la nişte cumpărături. Cadavrul ei a fost descoperit după 3 zile. Autopsia a confirmat că a fost ucisă şi că s-a luptat pentru viaţa ei. În acea seară, tatăl Luciei a bătut la uşa lui Don Vito Alfano, parohul din Montedoro, pentru a aranja înmormântarea Luciei.

Preotul însă a refuzat, invocând o lege catolică care interzicea înmormântarea celor care au suferit o „moarte violentă”, scrie Digi24.  „Era un vechi principiu care se aplica în principal persoanelor care s-au sinucis. Cu toate acestea, unii preoţi au extins acest principiu la cei care au fost ucişi, dar în secolul al XIX-lea. Ideea absurdă din spatele deciziei a fost că dacă o persoană a fost ucisă, înseamnă că a greşit cumva. Unii preoţi credeau că o moarte violentă a îndepărtat acea persoană de comunitatea religioasă”, a spus părintele Francesco Stabile, fost profesor de teologie la Universitatea din Palermo şi expert în istoria bisericii.

Fetiță de 13 ani, agresată sexual şi ucisă, înmormântată după 66 de ani

 

Lucia a fost îngropată pur şi simplu la marginea cimitirului din Montedoro, fără slujbă. Autorităţile italiene şi biserica au închis cazul, dar sătenii nu l-au uitat niciodată. „Povestea Luciei a fost transmisă din generaţie în generaţie. Când eram copii, ne duceau la cimitir pentru a pune flori proaspete pe mormântul Luciei. Ea nu a fost uitată niciodată, nici măcar de cei care nu au cunoscut-o”, a spus Renzo Bufalino, 40 de ani, primarul din Montedoro. Din cauza faptului că niciodată nu a fost descoperit cine a ucis-o pe Lucia, procurorii din Caltanissetta au redeschis cazul, exhumând corpul Luciei şi încercând să extragă ADN, pentru a afla cine a fost făptaşul. 

Locuitorii din Montedoro au profitat de acest moment, presând biserica ca după aproape şapte decenii să îi acorde fetei o înmormântare corespunzătoare. Săptămâna aceasta, prima persoană care a pus mâna pe sicriul Luciei a fost Maria Lucia Mantione, nepoata Luciei în vârstă de 64 de ani şi una dintre puţinele rude rămase în viaţă. Ea îşi poartă numele, chiar dacă nu a cunoscut-o niciodată, şi a venit la Montedoro din Treviso, din nordul Italiei, pentru a participa la înmormântare, titrează Adevărul, citând The Guardian.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel