Fetiță de 12 ani din Ucraina, orfană, pion involuntar în războiul informațional al Moscovei. „Îmi vine să plâng”

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Fetiță de 12 ani din Ucraina, orfană, pion involuntar în războiul informațional al Moscovei. „Îmi vine să plâng”
Fetiță de 12 ani din Ucraina, orfană, pion involuntar în războiul informațional al Moscovei. „Îmi vine să plâng”

Înainte de începerea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, Kira Obedinsky era o fetiță de 12 ani veselă și iubită. Acum este orfană, rănită și singură într-un spital controlat de ruși în estul Ucrainei și a devenit un pion involuntar în războiul informațional al Moscovei, scrie CNN.

Mama lui Kirei a murit când ea era copil. Tatăl ei, Evhen Obedinsky, fost căpitan al echipei naționale de polo pe apă a Ucrainei, a fost împușcat și ucis în timp ce forțele rusești își croiau drum în Mariupol, în 17 martie.

Câteva zile mai târziu, Kira și prietena tatălui ei au încercat să fugă din oraș pe jos, alături de vecini, însă, după ce a fost rănită de explozia unei mine antipersonal, Kira a fost transportată la un spital din regiunea Donețk, care este controlată de separatiștii susținuți de Moscova.

 

Bunicul Kirei, Oleksander, se teme că nu o va mai vedea niciodată

 

El a declarat că un oficial al guvernului separatist din Donețk l-a sunat și l-a invitat să călătorească acolo pentru a o revendica, ceea ce este imposibil din cauza războiului. El spune că a vorbit cu reprezentanții spitalului care i-au spus că Kira va fi trimisă în cele din urmă la un orfelinat din Rusia.

Guvernul rus a declarat că a ajutat la mutarea a cel puțin 60.000 de ucraineni în siguranță peste granița rusă. Guvernul ucrainean a declarat că aproximativ 40.000 de persoane au fost relocate împotriva voinței lor, descriind acest lucru drept răpire și deportare forțată.

Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați a declarat că peste 433.000 de refugiați ucraineni au ajuns în Rusia de la 24 februarie, când forțele rusești au invadat Ucraina.

 

Rușii i-au luat și documentele Kirei

 

Oleksander a declarat că rușii i-au luat și documentele Kirei și au spus că i se vor furniza unele noi în Rusia.

Presa rusă, care a minimalizat în mod repetat brutalitatea conflictului din Ucraina, a prezentat o înregistrare video în care Kira vorbește fericită despre faptul că uneori i se permite să își sune bunicul.

Aceasta este o „dovadă” că nu a fost răpită, potrivit unui prezentator de televiziune rus, care a catalogat afirmația drept un alt „fake-news ucrainean”.

 

Oleksander a primit un mesaj audio de la Kira

 

Între timp, Oleksander a primit un mesaj audio de la Kira care îi spune să nu plângă, dar tânăra care și-a pierdut familia, libertatea și casa în războiu nu-și poate opri propriile lacrimi.

„Nu te-am văzut de atât de mult timp”, spune ea. „Îmi vine să plâng”. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel