Fermierii italieni "plâng" după muncitorii români: "Refuză mâncare, cazare și 7 euro / oră"

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Tot mai mulți fermieri italieni se plâng de faptul că nu mai găsesc lucrători români, în condițiile în care aceștia preferă să încaseze venitul de cetățenie și să mai completeze veniturile cu "ceva la negru". Cotidianul La Stampa prezintă mărturia lui Giuseppe, un fermier de 44 de ani din Piemont. 

Giuseppe Pomato are 44 de ani și face parte din a patra generație a unei familii istorice de fermieri din Incisa Scapaccino, provincia Asti din Piemont. Potrivit publicației La Stampa, Giuseppe cultivă 60 de hectare de fructe, legume și alune, dar în acest an recolta va fi compromisă de lipsa forței de muncă, secetă și prețurile care au crescut în mod accelerat.

"Românii refuză mâncare, cazare și 7 euro / oră"

 

Fermierul italian vorbește, într-un interviu pentr publicația citată, despre criza forței de muncă din ultimele luni.

"Am făcut multe cereri pentru muncitori, dar oamenii nu sosesc. Chiar astăzi am primit un refuz din România. Am oferit mâncare, cazare și 7 euro pe oră, dar se pare că nu a fost de ajuns. Am avut de obicei câte zece oameni la lucru, dar în acest an vom fi nevoiți să ne descurcăm de unii singuri."

Vara aveam o mulțime de tineri care solicitau contract de muncă pentru sezonul estival, dar de când există Venitul de cetățenie lucrurile s-au schimbat. Mulți preferă să-și petreacă zilele la bar și să-și completeze veniturile cu ceva de lucru la negru. O rușine pentru această țară și o nedreptate pentru cei care sunt nevoiți să lupte pentru a-și salva propria companie", spune Giuseppe Pomato.

Seceta a provocat daune majore culturilor

 

Femierul mai spune că suferă pagube însemnate din cauza secetei.

"Lipsa ploii a diminuat recolta la jumătate, fructele se zbârcesc și se usucă pe ramuri. Piersicile și caisele suferă cel mai mult, frunzele au căzut din cauza secetei, fructele sunt mici și cântăresc puțin. Pentru a nu vedea fructele uscându-se pe ramuri suntem nevoiți să culegem mai devreme”, a declarat italianul pentru La Stampa.

În același timp, prețurile cresc vertiginos, dar, în mod paradoxal, pentru cei care produc portofelul rămâne din ce în ce mai gol. Cei care le cumpără produsele sunt marii retaileri. Costurile de producție s-au dublat sau chiar triplat în unele cazuri.

Speculațiile administratorilor de en-gross 

 

Fermierul vorbește si despre specula operată de administratorii de depozite. Dovleceii vânduți cu 3 euro se plătesc fermierului cu 30 de cenți. „Angrosiştii care deservesc distribuţia pe scară largă ne impun preţuri cu 15-20% mai mici decât anul trecut. Ei spun că trebuie să compenseze creşterea logisticii şi a forţei de muncă. Dar costurile de producție ale fermierilor nu contează ca și pentru alții?", continuă Giuseppe Pomato. 

Fermierul este foarte îngrijorat pentru următoarele luni: „Mă gândesc serios să nu mai semăn pe mai multe hectare de pământ și mulți colegi gândesc ca mine. În acest ritm s-ar putea să ne trezim că nu vom mai avea suficientă mâncare pentru toată lumea.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel