Fermierii din Anglia, amenințați cu moartea pentru aducerea muncitorilor români din agricultură

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Mai multe aeronave închiriate au adus lucrători români în Marea Britanie pentru a munci în agricultură. Acest lucru a dus la amenințări cu moartea pentru fermierii din UK pentru că „migranții fură locuri de muncă”. Agricultorii spun că nu au avut de ales, deoarece majoritatea britanicilor refuză să facă astfel de munci „de câteva decenii“.

Producătorii britanici au primit amenințări cu moartea după ce au adus, cu mai multe avioane charter, muncitori muncitori români, pentru a evita deficitul de forță de muncă din agricultură, informează thegrocer.co.uk. Fermierii amenințați cu moartea au adus mai mulți lucrători din România pentru a recolta cartofi.

Ei se apără spunând că nu au altă variantă pentru a-și salva culturile. „Ce altceva am putea face - britanicii au refuzat acest tip de muncă de vreme de zeci de ani”. Președintele consiliului de administrație al horticulturii și al cartofilor, Ali Capper, a fost acuzată că „lucrătorii migranți aduși ocupă locuri de muncă britanice”, dar afirmă ea, adevărul este că „lucrătorii britanici nu au vrut să facă astfel de munci de zeci de ani”. Fermierii  susțin că unul din 10 britanici ajung să accepte un loc de muncă atunci când li se oferă.

Citește și: Furie în Marea Britanie după ce mii de români au fost aduşi la muncă fără să fie testaţi de Covid-19: "o nebunie!"

Căpșuni, prune, păstăi, rubarbă și alte culturi riscă să putrezească pe câmpuri, astfel că fermierii au apelat la zboruri charter pentru a aduce muncitori români în Marea Britanie, dar acest lucru a dus la un atac sistematic în mediul online, producătorii primind inclusiv amenințări cu moartea, notează Daily Mail.

Românii, preferați pentru că au îndemânare și „muncesc ore întregi, de multe ori pe vreme rea“


De cealaltă parte, sunt britanici care susțin că accesul lor este interzis la astfel de munci în sectorul agricol. Vorbind la Farming BBC Radio 4, un britanic ce a aplicat să lucreze la fermele din Marea Britanie a spus că încă nu a fost chemat la niciun interviu. „Sunt disponibil imediat, sunt un om muncitor, nu mă deranjează să mă trezesc dimineața devreme și sunt dispus la ture de muncă lungi. Nu am fost sunat înapoi de nimeni. Apoi am văzut știri despre oameni care sunt aduși din România în mijlocul unei pandemii. Ceva nu se leagă“, a declarat Nick Jarman, din Sussex, citat de Daily Mail.

În Scoția, Angus Growers, un grup de 19 ferme de fructe moi, a avut aplicații de la 2.714 persoane rezidente în Marea Britanie, dar până acum doar 141 dintre cei care au aplicat au și acceptat să lucreze. Potrivit Alianței furnizorilor de muncă etici, factorii care au contribuit la renunțarea la contract din partea lucrătorilor britanici au inclus durata contractului, dificultățile de a ajunge la și de la ferme și „dorința de a face doar o muncă parțială”.

Citește și: Muncitorii români, eroi în Marea Britanie: „Sunt gata să ne salveze agricultura şi să hrănească naţiunea"

De aceea, costul pregătirii unei forțe de muncă neexperimentate este mult prea mare și este de evitat, spre deosebire de experiența muncitorilor din locuri precum România care au deja îndemânarea și știu ce este nevoie pentru a culege neobosit recoltele ore întregi, de multe ori pe vreme rea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel