Muncitorii români, eroi în Marea Britanie: „Sunt gata să ne salveze agricultura şi să hrănească naţiunea“

Un avion cu 150 români aduşi să muncească în agricultură în UK a aterizat zilele trecuet pe Aeroportul Stasted din Londra, în Marea Britanie.  Este nevoie de 80.000 muncitori la ferme, altfel culturile vor putrezi pe câmp.

Este prima cursă aeriană de acest gen de la impunerea restricţiilor de pandemie, iar firma care a comandat zborul, gigantul G’s Fresh din East Anglia, a plătit 40.000 lire pentru efectuarea sa – scrie Daily Mail. Românii vor lucra la o fermă-gigant cu 7.000 hectare, sezonul culesului începând luni, 20 aprilie.

Autorităţile britanice i-au întâmpinat pe culegătorii români ca pe nişte eroi, cu exprimări elogioase: „Sunt gata să ne salveze agricultura şi să hrănească naţiunea“. La apelul oficial de ajutorare al fermierilor, în lipsa est-europenilor care vin în fiecare sezon la muncă, britanicii s-au înscris în număr de 30.000 ca voluntari la cules de fructe şi legume – dar până la numărul necesar de 80.000 mai e cale lungă. „Românii ne vor da răgazul necesar să-i instruim şi pe voluntari ce au de făcut“, au declarat englezii.

Echipaţi cu măşti de protecţie şi mănuşi, românii au fost întâmpinaţi de autorităţi şi de reprezentanţi ai companiei producătoare, care, după controlul vamal de rigoare, i-au îmbarcat în autocare spre destinaţie.

10 curse din România spre Germania

 

„Muncitorilor li s-a luat temperatura la urcarea în avion. Nu au fost controlaţi medical la sosire, dar vor fi controlaţi şi la fermă. În avion nu au stat unul lângă celălalt. În căminele noastre, care vor avea coduri de culoare, vor sta separat, în grupuri. Avem stocuri de alimente, astfel încât să nu fie nevoiţi să iasă din fermă şi să vină în contact cu alte persoane din afara comunităţii noastre. Nu ne permitem să se îmbolnăvească, vor avea tot ce le trebuie aici“, a precizat PR-ul companiei.

Transportul a adus muncitori din Iaşi care vor culege salată verde. Un colegător este plătit cu 8,72 lire (10,03 euro) pe oră, iar cei mai harnici pot câştiga 15 lire (17, 25 euro) pe oră. Ei vor plăti cazarea şi hrana cu 50 lire pe săptămână.

Compania Air Charter Service care a efectuat acest prim transport în Anglia este cea care i-a dus şi pe muncitorii români în Germania, la cules de sparanghel. „Am făcut deja 10 curse din România şi 1 din Bulgaria în Germania. Şi vom mai face câteva“, a precizat purtătorul de cuvânt Air Charter Service, citat de  Daily Mail.


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy