Federaţia internaţională a jurnaliştilor, copleşită de ''sute de cereri de ajutor'' din Afganistan

Eduard Pascu |
Data publicării:
Talibanii hărțuiesc jurnaliștii, în special femeile
Talibanii hărțuiesc jurnaliștii, în special femeile

"Panica şi teama" domnesc printre jurnaliştii afgani, în special în rândurile femeilor, a comunicat vineri Federaţia internaţională a jurnaliştilor (FIJ), indicând că a primit "sute de cereri de ajutor" din partea profesioniştilor din media afgană, potrivit AFP.

"Urmărirea situaţiei în teren de către FIJ şi numeroasele cereri de sprijin de urgenţă relevă panica şi teama în cadrul comunităţii media afgane", declară organizaţia care a creat un fond special pentru a le veni în ajutor.

"Am primit sute de cereri de ajutor, fie pentru o evacuare, pentru o asistenţă celor care s-au deplasat dintr-o provincie afgană spre alta pentru a scăpa de ameninţări", explică într-un comunicat Jeremy Dear, secretar adjunct al FIJ.

Majoritatea jurnaliştilor care încearcă să fugă din ţară sunt femei, precizează acest responsabil, însărcinat să coordeneze răspunsul de urgenţă al FIJ în Afganistan.

În Afganistan, "femeile jurnaliste sunt împiedicate să lucreze, unele media au fost constrânse să se închidă", afirmă el. Cei care încearcă să-şi exercite meseria o fac "sub o ameninţare iminentă şi sunt restricţionaţi sever în ceea ce pot acoperi mediatic".

În pofida "propagandei potrivit căreia nu va exista răzbunare din partea talibanilor, relatările de la faţa locului informează despre căutări din uşă în uşă ale jurnaliştilor şi ameninţări împotriva a numeroşi dintre ei", adaugă acelaşi responsabil.

Postul german Deutsche Welle (DW) a semnalat vineri că talibanii aflaţi în căutarea unuia dintre jurnaliştii lor, instalat de acum în Germania, uciseseră cu focuri de armă miercuri un membru al familiei sale şi răniseră grav un altul.

Comitetul pentru protecţia jurnaliştilor (CPJ), o organizaţie neguvernamentală cu sediul la New York, informa miercuri că talibanii scotociseră în cursul săptămânii locuinţele a "cel puţin patru jurnalişti şi angajaţi" media şi semnala violenţe împotriva mai multor jurnalişti care acopereau o manifestaţie la Jalalabad, în provincia Nangarhar, în estul ţării.

"Discuţii sunt în curs cu talibanii pentru a încerca să înţelegem ce înseamnă anunţurile lor în materie de funcţionare a media: ce subiecte sunt interzise, ce fotografii pot fi publicate şi dacă femeile pot lucra?", detaliază Dear.

"Alţiii, care au fugit, vor începe să găsească soluţii pentru a lucra în exil, dar mulţi dintre ei vor avea nevoie de sprijinul comunităţii internaţionale pentru a ajuta la finanţarea micilor media" pentru a le permite să acopere actualitatea în Afganistan. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel