Fapta eroică a unei tinere din Ucraina: Nastya a cumpărat un microbuz, cu care a mers în Mariupol ca să-și salveze părinții

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Fapta eroică a unei tinere din Ucraina Nastya a cumpărat un microbuz, cu care a mers în Mariupol ca să-și salveze părinții.
Fapta eroică a unei tinere din Ucraina Nastya a cumpărat un microbuz, cu care a mers în Mariupol ca să-și salveze părinții.

După trei săptămâni de așteptare, Nastya, în vârstă de 23 de ani, a decis să-și evacueze părinții din Mariupol pe cont propriu. A cumpărat un microbuz, a găsit un șofer și a pornit spre orașul asediat.

Povestea tinerei ucrainene a fost dezvăluită de jurnaliștii ucraineni. În ultimii cinci ani, Nastya a studiat la Harkov, în timp ce părinții săi locuiau în Mariupol, oraș, pe care ocupanții ruși, îl distrug sistematic încă de la începutul invazii pe scară largă asupra Ucrainei, scrie UNIAN.

Timp de trei săptămâni, tânăra a așteptat evacuarea rudelor sale, iar apoi a decis să-și salveze singură mama și tatăl. „Când a început războiul, în primele zile am avut un contact cu  părinții. I-am rugat să plece, să evadeze, pentru că era evident că în Mariupol, situat lângă mare și lângă Donețk, și se va întâmpla ceva groaznic”, a spus Nastya.

Cu toate acestea, fata nu și-a putut convinge părinții. Ei credeau că Mariupol va rămâne ucrainean și va supraviețui, iar, în cel mai rău caz, se va repeta scenariul anului 2014. Mai mult, conexiunea din oraș a dispărut și pe internet au început să apară fotografii și filme groaznice cu distrugerile din oraș. Colegii lui Nastya au povestit despre cum și-au pierdut rudele la Mariupol din cauza ocupanților ruși.

 

"Nimeni, în afară de mine, nu i-ar putea ajuta. Și nu îi pot lăsa acolo"

 

Timp de 25 de zile, fata a monitorizat evenimentele din oraș și, în același timp, a căutat voluntari care să-i poată evacua părinții. Voluntarii însă nu merg la anumite adrese, dar preiau oameni din adăposturile anti-bombe. Mama și tatăl lui Nastya locuiau într-o casă privată de la periferia orașului, așa că nimeni nu i-ar fi luat. Familia nu avea mașină, iar părinții  nu știau să conducă.

"A devenit clar că nimeni, în afară de mine, nu i-ar putea ajuta. Și nu îi pot lăsa acolo, în ciuda faptului că nu aveam bani, nici drepturi", a continuat Nastya. Fata a mai povestit cum a apelat la sora mamei sale, care locuiește în Australia. Mătușa a ajutat-o să cumpere un  microbuz și apoi a început o călătorie periculoasă.

În Mariupol, fata, împreună cu șoferul Andrey, transportă ajutor umanitar. Au reușit să ajungă în oraș, de unde  și-a luat părinții, împreună cu vecinii. Potrivit lui Nastya, călătoria s-a dovedit a fi foarte oportună, deoarece după aceasta, intrarea în oraș fusese închisă.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel