Cum i s-a FABRICAT dosarul de cercetare disciplinară Cristinei Tarcea, șefa Curții Supreme

StiriDiaspora Team |
Data publicării:

Ziare.com dezvăluie cum i s-a fabricat dosarul de cercetare disciplinară Cristinei Tarcea, șefa Curții Supreme. "Acțiunea disciplinară are un evident caracter politic și se derulează într-un context social și politic în care sistemul juridic este subminat sub pretextul reformarii acestuia", scrie  șefa Inaltei Curți, Cristina Tarcea.

 Inspecția Judiciară o acuză pe Tarcea că: "refuz nejustificat de a îndeplini o îndatorire de serviciu și nerespectarea dispozițiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor". Acțiunea vizează constituirea completurilor de cinci de la ICCJ.

Dacă Secția pentru judecători din cadrul CSM, condusă de Lia Savonea, o sancționează disciplinar, Tarcea riscă să-și piardă funcția de conducere.

Cristina Tarcea a vorbit la CSM despre mai multe abuzuri care s-au întâmplat în cazul său și a făcut trimitere la o serie de declarații publice ale lui Liviu Dragnea și Tudorel Toader.

"Doamne, vă mai aduceți aminte de declarațiile politice din luna august și septembrie când la ICCJ se refuză a se aplica legea?

Vă mai aduceți aminte de interesul direct al președintelui Camerei Deputatilor în organizarea completurilor de 5 judecatori?", a spus Tarcea.

Ziare.com a analizat modul în care Inspecția Judiciară a deschis această cercetare, cum a fost repartizat dosarul inspectorilor și cine este unul dintre inspectorii judiciari.

ONG-ul fantomă

O sesizare făcută de o asociatie fantomă înfiintată în California (SUA), nerecunoscuta în România, a stat la baza dosarului de cercetare deschis de Inspectia Judiciara in cazul sefei Inaltei Curti, Cristina Tarcea. In momentul in care s-a facut demersul, asociatia era suspendata chiar de catre autoritatile americane.

Plangerea facuta de Romanian Community Coalition - Coalitia Romanilor din SUA condusa de preotul Chris Terhes a stat la baza demararii cercetarii disciplinare in cazul Cristinei Tarcea. Inspectia Judiciara a inregistrat aceasta plangere pe 23 august 2018 si a inceput cercetarea.

1. Acest ONG american nu este însă recunoscut în Romania, potrivit legislatiei în vigoare. Este o persoana juridica supusa jurisdictiei statului California (SUA), care nu a parcurs procedura de recunoastere în Romania.

 2. La data la care a facut sesizarea la Inspectia Judiciara, pe 20 august 2018, ONG-ul era suspendat. Motivul: nu a trimis din martie 2016 rapoartele bianuale, potrivit procedurilor californiene. Organizatia a fost suspendata in noiembrie 2017 și nu și-a recăpătat statutul legal decât la sfârșitul lunii august 2018, dupa ce presa a semnat acest lucru.

Primul semn de intrebare al cercetarii demarate de Inspectia Judiciara: De ce IJ nu a verificat care este statutul juridic al acestui ONG? Mai ales ca un cetatean american a trimis un mail la CSM in care atragea atentia asupra acestor lucuri.

Cristina Tarcea pune sub semnul întrebării modul în care inspectorul sef, Lucian Netejoru, a făcut repartizarea acestui dosar. In urma sesizarii, Inspectia Judiciara a inceput cercetarea disciplinara a Cristinei Tarcea, prin doi inspectori: Liliana Sanduta Poelnica si Adriana Elena Andronic.

Unul dintre inspectorii judiciari trimiși să faca cercetarea este judecatorul Adriana Elena Andronic, al carei soț este Bogdan Constantin Andronic, secretar de stat în Ministerul Economiei, promovat pe filiera PSD, potrivit mass-media.

[citeste si]

 


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel