EXCLUSIV  EXCLUSIV. Interviu cu o avocată ROMÂNCĂ de SUCCES din SUA. Anda Malescu: „Dacă dorim să schimbăm România, este necesar să avem un sistem judiciar independent”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Într-un interviu exclusiv pentru StiriDiaspora.ro, Anda Malescu, avocat american de origine română, membră a baroului Florida, proprietara unei firme de avocatură în Miami specializat pe dreptul afacerilor și imigranți prin business și președintă a  Camerei de Comerț Româno-Americane din Florida, a vorbit despre cum este să fii avocat în SUA fără să-ți uiți originile și principiile de viață.

Anda Malescu are 32 de ani, este din Timișoara, și este în SUA de 15 ani. A avut un vis pe care și l-a urmat și pe care l-a pus în practică. Nu a oprit-o nimic să ajungă un român de succes în țara tuturor posibilităților, în țara în care visele se împlinesc dacă lupți pentru ele. 

StiriDiaspora.ro: Cum ai ajuns avocat în SUA? Ce te-a motivat să te stabilești în „țara tuturor posibilităților”?

Anda Malescu: Pentru a ajunge avocat în Statele Unite trebuie să obții în prealabil o diplomă de licență după care este necesar să absolvi o facultate de drept de 3 ani. Deci vorbim în total de un minim 7 ani universitari înainte de a fi eligibil pentru a susține examenul de intrare în barou. Eu am o diplomă de licență în economie și relații internaționale de la Eckerd College în Saint Petersburg, Florida și am absolvit cum laude University of Miami School of Law de unde am obținut o diplomă în drept și un master în drept internațional. În prezent, sunt membră a baroului Florida și dețin o firmă de avocatură în Miami, Florida. În Statele Unite sunt multe oportunități și există spațiu pentru creativitate și inovare. Aici, totul este în continuă schimbare și asta m-a atras la „țara tuturor posibilităților”.

StiriDiaspora.ro: Este ca în filmele sau serialele americane cu avocați?

Anda Malescu: Da, dar aceste momente nu durează mult în viața profesională a unui avocat în Statele Unite. O mare parte din practică se desfășoară departe de ochiul publicului sau al clientului, între avocați și alți colegi. Glamourul pe care îl vedeți la televizor nu durează foarte mult, dar în spate stau multe ore de muncă și pregătire asiduă.  

StiriDiaspora.ro: Cum ți-ai deschis propriul cabinet de avocatură? Un vis de când erai mică sau o nevoie?

Anda Malescu: Am deschis firma de avocatură Malescu Law pentru că am văzut o oportunitate pe piața avocaturii din Miami. În prezent, suntem singura firmă care oferă servicii complete adresate investitorilor și antreprenorilor internaționali și firmelor cu operațiuni internaționale. Malescu Law oferă servicii care includ atât constituirea și funcționarea de companii, structurarea finanțărilor și atragerea de capital, dar și imigrarea investitoriilor și a familiilor acestora prin activități comerciale. Informații suplimentare se găsesc pe site-ul nostru de internet https://malesculaw.com/.

StiriDiaspora.ro: Penal sau civil? De ce?

Anda Malescu: Comercial. Eu am o afinitate pentru domeniul comercial și am lucrat în finanțe în trecut ceea ce prezinta un avantaj în specializarea mea. Serviciile pe care le oferim la Malescu Law includ și fuziuni și achiziții de societăți comerciale, dar și emiterea și tranzacționarea de instrumente financiare. 

StiriDiaspora.ro: Primul lucru pe care l-ai făcut, în calitate de avocat român în SUA, care a fost?

Anda Malescu: Vreau să clarific un lucru. Eu nu practic ca avocat român în SUA și nu sunt admisă în niciun barou din România. Eu sunt avocat în Florida cu drept de practică în Florida și la nivel federal vorbitor de limba română. Dar ca să revenim la întrebare, în acel moment lucram într-o firma americană într-un proiect legal de mărci de comerț pentru un client elvețian. 

StiriDiaspora.ro: Care a fost cel mai dificil moment ca avocat român în SUA?

Anda Malescu: Facultatea de Drept. 

StiriDiaspora.ro: Dacă mi-ai spus cel mai dificil moment, acum să îmi spui și care a fost cel mai de succes moment.

Anda Malescu: Construirea firmei de avocatură și a brandului. 

StiriDiaspora.ro: Cum ajuți românii din SUA? Concret, ce faci pentru ei? Apelează mulți români la tine?

Anda Malescu: Ca și firmă de avocatură noi lucrăm atât cu clienți români, dar și cu case de avocatură din România. În schimb, în calitate de Președintă a  Camerei de Comerț Româno-Americane din Florida am avut posibilitatea să conectez companii din România cu mediul de afaceri din Statele Unite. Camera de Comerț în colaborare cu Biroul de Dezvoltare Economica și Comert Internațional al Județului Miami-Dade a organizat în ultimul an două conferințe în Miami pentru grupuri de antreprenori din România. La fiecare conferință au participat peste 25 de companii românești. Antreprenorii români au avut astfel oportunitatea de a intra în contact direct și a discuta cu lideri ai guvernului local și cu reprezentanți ai mediului de afaceri din Miami, dar și de a afla detalii referitoare la avantajele economice pe care Miami le oferă atât din punct de vedere al pătrunderii pe piața Americii de Nord, dar și pe cea a Americii Latine. De asemenea la evenimentele noastre a fost prezent și Consulul General al României în Miami, domnul Cătălin Ghenea.

(w670)

StiriDiaspora.ro: Ți-a fost greu să profesezi dreptul american?

Anda Malescu: Nu, deloc. Este un drept foarte complex, dar este o pasiune și nu îmi este greu.

StiriDiaspora.ro: Cum e viața de avocat în SUA?

Anda Malescu: Viața de avocat în SUA îmi dă posibilitatea să am și cazuri variate, dar și să întâlnesc oameni interesanți. Eu îmi incep ziua cu un cortadito, o cafea cubaneză, după care odată ajunsă la birou îmi verific e-mailul și mă ocup de consultații, conferințe telefonice cu clienții sau cu alți colegi avocați cu care lucrez. Asta este în prima parte a zilei. A doua parte a zilei o rezerv pentru cazurile la care lucrez. 

StiriDiaspora.ro: Mai cunoști vreun avocat român în zona în care activezi?

Anda Malescu: Nu cunosc niciun avocat în Florida vorbitor de limba română. 

StiriDiaspora.ro: Ai vrea vreodată să profesezi și în România?

Anda Malescu: Sistemul de drept din România și sistemul de drept din America sunt foarte diferite. Sistemul de drept American este un sistem de drept comun ceea ce înseamnă că legea este creată de judecători și axată pe precedent. Mai mult, în America avem drept statal și drept federal și instanțe statale și instanțe federale. În România și în alte țări din Europa continentală sistemul de drept este unul de drept civil bazat pe coduri. În alte cuvinte, pentru a profesa în România ar trebuie să încep de la zero și să mă instruiesc într-un nou sistem. 

StiriDiaspora.ro: Probabil că ai urmărit ultimele evenimente din România cu ceea ce se întâmplă cu Justiția. Ce părere ai?

Anda Malescu: Nu am urmărit suficient evenimentele din România legate de Justiție pentru a expune o părere, dar ce pot să spun este că oamenii de afaceri străini vin și investesc în Statele Unite datorită sistemului judiciar. În general, aici taxele sunt mari și competiția este mult mai mare. Dar chiar și așa, investitori din America de Sud, China, Europa, etc preferă să investească în Statele Unite pentru că au încredere în sistemul judiciar, în procedurile juridice, în accesul la justiție și în mecanismele de rezolvare a litigiilor. Dacă dorim să schimbăm România, este necesar să avem un sistem judiciar independent, stabil, modernizat, și bine finanțat. 

StiriDiaspora.ro: Ca trăitor în două culturi, ce crezi că putem învăţa de la americani? Ce îi putem învăţa noi pe ei?

Anda Malescu: Românii îi pot învăța pe americani să aibă familii mai unite și să fie mai autentici, să nu impersoneze caractere din filme atât de mult; este ok ca fiecare să aibă personalități diferite. În schimb, ce pot americanii să îi învețe pe români este să creeze proceduri eficiente și să respecte aceste proceduri și instrucțiuni; să nu încerce de fiecare dată să scurteze procedura. Toate aceste procese creaza un sistem ordonat și eficient. 

StiriDiaspora.ro: Ți-ai dori să te întorci vreodată definitiv în România?

Anda Malescu: În momentul de față sunt bine, dar nu vreau să exclud o astfel de posibilitate.

 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel