Eurovision 2018. Aromânii participă în premieră

Narcis Popa |
Data publicării:

Dacă România nu s-a descurcat prea bine la ediția 2018 a Eurovision, poate o vor face reprezentanții aromânilor care vor participa pentru prima oară la “Eurovisionul” limbilor minoritare și regionale

Prin grupul PIRA, armânii/aromânii vor fi reprezentaţi pentru prima oară la “Eurovisionul” limbilor minoritare și regionale – festivalul Liet International-, eveniment ce se va desfășura în data de 23 mai 2018, în Leeuwarden (Olanda).
 
Grupul PIRA este compus din 5 tineri care interpretează muzică modernă în limba armană/aromână, într-o încercare de a apropia tânăra generaţie de limba și valorile culturale ale comunităţii de apartenenţă. În 2018 își vor lansa primul CD cu compoziţii proprii.
 
Pentru Armânii/Aromânii din România, ziua de 23 mai 2018 va avea o dublă semnificaţie: participarea pentru prima dată la un festival al limbilor minoritare/regionale - prin grupul PIRA - și sărbătorirea Zilei lor naţionale (https://www.facebook.com/events/331264907402265/  ;  https://www.facebook.com/events/230084787479039/  ).
 
În acest an, festivalul face parte din activităţile desfășurate în cadrul “Ljouwert/Leeuwarden – capitală culturală europeana”. A fost organizat pentru prima dată in anul 2002, iar din anul 2006 a poposit în mai multe orașe europene; din anul 2008 se desfășoară sub patronajul Consiliului Europei.
 
“Liet International” este unul dintre evenimentele principale prin care se promovează limbile minoritare.  Ultima ediţie, cea din 2017, a avut loc în Kautokeino, Sápmi (în nordul Norvegiei). Lista participanţilor la actuala ediţie poate fi vizualizată la următorul link: https://liet-international.com/final-line-up-of-liet-international-2018-xxl/. 
 
[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel