Europenii vor avea de anul viitor „portofelul digital”. Vor putea să-şi încarce buletinul, certificatul de naștere și diplomele

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Europenii vor avea de anul viitor „portofelul digital”. Vor putea să-şi încarce buletinul, certificatul de naștere și diplomele
Europenii vor avea de anul viitor „portofelul digital”. Vor putea să-şi încarce buletinul, certificatul de naștere și diplomele

Portofelul european pentru identitate digitală va permite utilizatorului (persoană fizică sau juridică) să folosească date de identitate, credenţiale şi atribute legate de identitatea sa, în scopul autentificării online şi offline. Acesta urmează a fi eliberat de statele membre pe baza unor standarde tehnice comune şi va putea fi folosit de toţi cei 450 de milioane de cetăţeni ai Uniunii Europene (UE).

În cadrul unui program pilot, europenii vor avea de anul viitor un nou instrument digital, în care vor putea să-şi încarce cartea de identitate, certificatul de naștere și chiar diplomele, într-o aplicație de pe telefonul mobil. Actele vor fi recunoscute astfel de instituțiile din întreaga Uniune, fără să mai fie nevoie să le prezentăm fizic. Astfel că atunci când vom călători nu mai trebuie să avem grijă actelor, ci numai a telefonului mobil.

„Pentru a se asigura că EUDI Wallet devine operabil într-un timp cât mai scurt, Comisia lucrează împreună cu statele membre la implementarea unui set de instrumente al viitorului sistem, în paralel cu procesul legislativ care are loc în Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene. Acest set de instrumente urmează să fie publicat în luna septembrie a acestui an, iar toate contribuţiile stakeholderilor vor putea fi centralizate prin intermediul Futurium. Platforma online a fost lansată la finalul lunii februarie şi va rămâne deschisă pentru comentarii pe toată perioada negocierilor legislative şi a dezvoltării setului de instrumente, pentru a asigura un portofel european pentru identitatea digitală cât mai practic pentru toţi cetăţenii Uniunii Europene", a menţionat Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR).

 

Parlamentul European va vota în următoarele luni

 

Conform proiectului, statele membre au obligativitatea de a notifica, în termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a Regulamentului, cel puţin un sistem de identificare electronică. Totodată, prezenta propunere extinde lista actuală e-IDAS cuprinzând serviciile electronice de încredere cu trei noi servicii de încredere calificate: furnizarea de servicii de arhivare electronică, registre electronice şi gestionarea dispozitivelor de creare a semnăturilor şi a sigiliilor electronice la distanţă.

Documentul referitor la Arhitectura şi Cadrul de referinţă ale portofelului (Architecture and Reference Framework) a fost adoptat de grupul de experţi eIDAS pe data de 22 februarie 2022, ulterior fiind publicat pe portalul Futurium al Comisiei Europene (CE), pentru eventuale propuneri de amendare.

Parlamentul European va vota în următoarele luni regulamentul pentru implementarea portofelului de identitate.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel