Europa, îngenuncheată de boală: Spitale pline în Spania. Record de îmbolnăviri în Italia. Triplă epidemie în Franța. Criză sistemică în Marea Britanie

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistemele de sănătate din Europa sunt testate de valul de infecții respiratorii (Foto ilustrativ)
Sistemele de sănătate din Europa sunt testate de valul de infecții respiratorii (Foto ilustrativ)

Sistemele sanitare din Europa se confruntă cu dificultăți majore, din cauza numărului crescut de solicitări în ultima perioadă. Fie că vorbim de Marea Britanie, Spania sau Franța, situația este similară: personalul insuficient și sistemele subfinanțate care abia au reușit să treacă peste pandemia de COVID-19. 

Problemele sistemelor sanitare din Europa ies din nou la iveală, după ce creșterea numărului de cazuri de boli respiratorii le testează limitele.

Spitale supraaglomerate în Spania

 

În mai multe zone din Spania, spitalele sunt suprasaturate. În capitala țării, medicii afirmă că pacienții trebuie să aștepte câteva zile pentru a fi internați. În ciuda acestei situații, oamenii nu evită aglomerația, mai ales în perioada reducerilor din magazine.

"Chiar și unul dintre cele mai performante sisteme de sănătate din Europa cedează în fața avalanșei de pacienți cu infecții respiratorii, gripă sau covid. În Madrid, bolnavii sunt redirecționați către spitalul modular Zendal, construit special pentru astfel de situații în perioada pandemiei", transmite Oana Dobrescu, corespondent TVR în Spania.

Cazurile de gripă din Italia, recordul ultimilor 14 ani

 

În Italia, vârful îmbolnăvirilor de gripă era înregistrat, de obicei, în această perioadă a anului, dar numărul record de cazuri a fost înregistrat în luna decembrie.

"Până acum, aproape 7 milioane de italieni s-au îmbolnăvit de gripă în acest sezon, o cifră care depășește statisticile din ultimii 14 ani. Începutul lui 2023 a adus o scădere a numărului de cazuri, dar cei mai afectați rămân copiii sub 5 ani. Unele spitale au fost nevoite să-și reorganizeze spațiile. În încăperile destinate locurilor de joacă au fost introduse paturi pentru pacienți", transmite, la rândul său, Alberta Forgiarini, corespondent TVR Italia.

Spitalele pediatrice au fost supraaglomerate, iar farmaciile continuă să se confrunte cu lipsa de medicamente pentru tratamentul gripei. Autoritățile recomandă spălarea frecventă a mâinilor, acoperirea nasului și a gurii în spații închise și evitarea contactelor în cazul prezentării simptomelor.

Franța, epidemie triplă: gripă, COVID-19 și bronșiolită

 

Franța a fost afectată de o epidemie triplă - gripă, COVID-19 și bronșiolită - care pare să fi trecut acum prin punctul critic. Greva medicilor generaliști și criza de personal din spitalele publice au aglomerat serviciile de urgență la sfârșitul anului trecut. Autoritatea de Sănătate Publică din Franța a anunțat că virusul gripal circulă în continuare, dar că numărul de cazuri a scăzut în prima parte a acestui an.

"Autoritățile sanitare recomandă în continuare vigilență și respectarea măsurilor considerate gesturi barieră în transmiterea infecțiilor respiratorii. O atenție specială se acordă persoanelor cu sănătate fragilă și a celor din casele de bătrâni", transmite Mihaela Antoche, corespondent TVR, Franţa.

În Marea Britanie, situația la unitățile de urgență este critică, pacienții așteaptă chiar și 48 de ore pentru a fi văzuți de un medic.

Sindicatele britanice au organizat mai multe proteste, acuzând guvernul că continuă să subfinanțeze sistemul public de sănătate.

Aceasta se adaugă la numărul mare de personal medical care s-a infectat cu COVID-19 sau gripă, care depășește 9000 de persoane.

 

---------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel