Eurobarometru: Tinerii români, tot mai implicaţi în societate

Loredana Iriciuc / 06 mai 2022, 21:19

Majoritatea tinerilor românilor (61%) sunt activi în prezent în societăţile în care trăiesc şi au participat la activităţile uneia sau mai multor organizaţii de tineret în ultimele 12 luni, indică un nou sondaj Eurobarometru Flash publicat vineri de Comisia Europeană.

Eurobarometrul Flash privind tineretul şi democraţia îşi propune să surprindă starea de spirit a tinerei generaţii după încheierea Conferinţei privind viitorul Europei şi în contextul în care Anul european al tineretului este în plină desfăşurare, se menţionează într-un comunicat al executivului comunitar.

Majoritatea tinerilor români îşi doresc de la Anul european al tineretului 2022 să fie ascultaţi cu mai multă atenţie de către factorii de decizie, care să le concretizeze iniţiativele şi să le sprijine dezvoltarea personală, socială şi profesională (76%).

Comisia Europeană lansează vineri un nou instrument online, platforma intitulată "Voice your Vision" (Dă glas ideilor tale), menită să-i ajute pe tinerii europeni să îşi facă auzită vocea.

În plus, în cadrul Anului tineretului se organizează dialoguri de politică între membrii colegiului şi tineri. Acestea oferă tinerilor o oportunitate unică de a obţine acces direct la factorii de decizie şi de a-şi exprima direct viziunea şi ideile despre toate domeniile de politică.

"Anul european al tineretului ar trebui să schimbe modul în care îi includem pe tineri în procesul strategic şi decizional. Anul îşi propune ca obiective ascultarea şi implicarea tinerilor europeni, precum şi promovarea unor oportunităţi concrete pentru ei. Sondajul Eurobarometru Flash arată clar că exact asta îşi doresc tinerii din UE", a declarat vicepreşedintele CE pentru promovarea modului nostru de viaţă european, Margaritis Schinas.

"După cum putem vedea astăzi, tinerii sunt din ce în ce mai implicaţi şi angajaţi în viitorul societăţilor. Îşi doresc să fie ascultaţi şi să îşi facă auzită vocea mai bine. În contextul Anului european al tineretului, facem tot ce ne stă în putinţă pentru a le face auzită vocea. Mă bucur să anunţ că am lansat un nou instrument online, platforma 'Voice your Vision' (Dă glas ideilor tale), care le permite tinerilor să îşi înregistreze părerile şi ideile despre viitorul proiectului european", a afirmat şi Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret.

Războiul de agresiune lansat de Rusia împotriva Ucrainei a consolidat convingerea tinerilor că menţinerea păcii, consolidarea securităţii internaţionale şi promovarea cooperării internaţionale reprezintă primul obiectiv al UE (37%). Următoarele aşteptări ale lor sunt ca UE să sporească oportunităţile de angajare pentru tineri (33%), să combată sărăcia şi inegalităţile economice şi sociale (32%), precum şi să promoveze politici ecologice şi să combată schimbările climatice (31%).

Tinerii consideră ca domenii de interes pentru Anul european al tineretului sănătatea mintală şi fizică şi bunăstarea (34%), protecţia mediului şi combaterea schimbărilor climatice (34%), precum şi educaţia şi formarea, inclusiv libera circulaţie a cursanţilor (33%).

În pofida pandemiei, sondajul arată o creştere a mobilităţii transnaţionale a tinerilor în comparaţie cu 2019, reflectând dorinţa puternică de recreare a legăturilor între tineri peste graniţe. Aproximativ patru din zece tineri (39%) au participat la o activitate profesională, de voluntariat, de învăţare sau sportivă într-o altă ţară a UE, comparativ cu puţin peste trei din zece (31%) în 2019.

Lipsa mijloacelor financiare rămâne un motiv esenţial pentru neparticiparea la proiectele de mobilitate, deşi obstacolul financiar este în scădere (36% faţă de 42% în 2019).

În cele din urmă, rezultatele Eurobarometrului confirmă că programul Erasmus +, care în 2022 aniversează 35 de ani de la înfiinţare, este cunoscut de mai mult de jumătate dintre respondenţii tineri, deşi persistă unele diferenţe între statele membre: proporţia tinerilor care cunosc Erasmus + este cea mai mare în Grecia (72%) şi Cipru (70%) şi cea mai mică în Suedia (26%).

Sondajul Eurobarometru Flash "Tineretul şi democraţia în Anul european al tineretului" a fost realizat între 22 februarie şi 4 martie 2022, pe un eşantion reprezentativ de 26.178 de tineri cu vârste cuprinse între 15 şi 30 de ani din cele 27 de state membre, fiind comandat de Comisie. Sondajul a fost realizat prin interviuri online asistate de calculator (CAWI). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google NewsGet it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1