”Este cea mai mare scădere a pieţei imobiliare”: Prețul imobilelor a ajuns la nivelul anului 1990, în Suedia

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Preţurile imobilelor din Suedia suferă o scădere serioasă, care ar putea ajunge chiar la 20% în 2023. Asta în timp ce gradul de îndatorare al populației crește de asemenea simțitor.

Piața imobiliară suedeză, mult timp una dintre cele mai fierbinți din Europa, a devenit una dintre cele mai reci din lume. Scăderea prețurilor se află la niveluri comparabile cu cele de la începutul anilor 1990, când Suedia a fost zguduită de o prăbușire a pieței imobiliare care a reverberat în toate piețele financiare și a forțat guvernul să preia bănci care erau în pragul intrării în incapacitate de plată.

De data aceasta, prețurile ridicate și creșterile dobânzilor menite să combată inflația rapidă s-au combinat pentru a face ca valoarea locuințelor să scadă cu peste 15% față de vârful atins în martie 2022, mulți prezicând că vor continua scăderile - și că problemele pieței imobiliare ar putea exacerba o recesiune iminentă, relatează The Washington Post.

”Este cea mai mare scădere a pieţei imobiliare”

 

În întreaga lume, piețele imobiliare au avut de suferit în 2022, deoarece băncile centrale au majorat ratele dobânzilor ca răspuns la creșterile puternice ale inflației. Dar căderea în Suedia a fost deosebit de dramatică, în mare parte pentru că prevalența creditelor ipotecare cu dobândă variabilă a făcut ca gospodăriile din această țară să fie neobișnuit de vulnerabile la modificările ratei dobânzii.

Mai mult de 40% dintre ipoteci își resetează ratele în trei luni sau mai puțin și doar 18% dintre acestea sunt fixe pentru termene de trei ani sau mai mult. Iar datoria gospodăriilor suedeze în 2022 era în medie de 200% din venitul disponibil anual, față de 150% în urmă cu 15 ani. Acest lucru părea mai ușor de susținut în timpul perioadei fără precedent de 7½ ani în care Riksbank a stabilit ratele la zero sau mai jos. Aceasta s-a încheiat în aprilie, când a început să majoreze ratele. Până la sfârșitul anului, banca centrală și-a dus rata de referință la 2,5% și se aștepta să continue să crească și în 2023. 

Prețul imobilelor a ajuns la nivelul anului 1990, în Suedia

 

Evoluția de pe piața imobiliară suedeză este doar un exemplu al unui bilanț care se desfășoară pe măsură ce lumea iese dintr-o eră a creditelor ieftine, care a dus la o datorie în creștere. În 2022, prețurile locuințelor au scăzut în țări precum Canada, Australia și China, iar meteorologii avertizează cu privire la o prăbușire iminentă în Marea Britanie. Dar, așa cum creșterile sale de preț au depășit majoritatea piețelor europene de la criza financiară din 2008, Suedia primește o lovitură mai puternică acum că tendințele se inversează.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel