Erdogan: Europa va plăti un preț fără sfârșit pentru izolarea Rusiei 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Ţările occidentale vor suporta costuri mari din cauza izolării Rusiei, a opinat preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan la postul de televiziune "Rossia-1".

Potrivit afirmaţiilor liderului turc, "preţul va fi fără sfârşit". "Iar acest preţ este plătit mai mult de Europa, iar împreună cu aceasta, şi de Polonia", a adăugat preşedintele Turciei.

Potrivit Rosbalt, ţări precum Estonia, Lituania şi Letonia au adoptat anterior o rezoluţie privind sprijinirea Ucrainei şi necesitatea izolării Rusiei de comunitatea europeană. Departamentul de Stat al SUA consideră că Rusia se simte o paria pe arena internaţională.

La rândul său, cancelarul german Olaf Scholz nu a evaluat gradul de izolare a Rusiei şi a cerut sprijinirea dialogului cu toate ţările. Kremlinul însă a respins opinia privind izolarea Rusiei, calificând-o ca total greşită. 

Erdogan spune că ar putea relua relațiile diplomatice cu Bashar al-Assad

 

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat că ar putea relua relaţiile diplomatice cu regimul omologului său sirian, Bashar al-Assad, odată încheiat scrutinul prezidenţial din Turcia din iunie 2023, a informat joi cotidianul turc Hurriyet, citat de EFE.

''În politică nu există resentimente, aversiune sau supărare eternă'', le-a declarat Erdogan unor jurnalişti care l-au însoţit în avionul de întoarcere din Bali, insulă indoneziană unde s-a desfăşurat summitul G20, şi care au profitat de prilej pentru a-l întreba despre relaţiile Turciei cu Siria.

''Când este momentul, omul se aşează, evaluează lucrurile şi le reînnoieşte. Turcia îşi poate reconsidera relaţiile cu ţările cu care a avut dificultăţi. În special după alegerile din iunie (2023) putem începe de la zero'', a adăugat el.

Ankara şi Damascul au început să se apropie în 2004 după decenii de tensiune şi, până în 2009, Erdogan s-a întâlnit în câteva rânduri cu Bashar al-Assad într-o atmosferă cordială, dar armonia s-a stricat după izbucnirea războiului civil din Siria, în 2011, şi după ce Turcia a sprijinit opoziţia siriană care a pus mâna pe arme.

După trei incursiuni militare în 2016, 2018 şi 2019, Turcia controlează teritorii importante din nordul Siriei, în colaborare cu miliţii islamiste care se opun regimului Al-Assad.

În august, în aceste regiuni au avut loc proteste împotriva Ankarei, după ce ministrul de externe turc, Mevlut Cavusoglu, a vorbit despre nevoia de ''a înfrăţi opoziţia cu regimul din Siria pentru a ajunge la un acord''.

La rândul său, opoziţia turcă promite că, dacă va câştiga alegerile de anul viitor, va relua relaţiile diplomatice cu regimul lui Al-Assad pentru a-i repatria pe cei 3,6 milioane de refugiaţi sirieni din Turcia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel