Energoatom: Operaţiunile la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, oprite complet

Alexandra Curtache |
Data publicării:

Operaţiunile la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, aflată sub controlul forţelor ruse, au fost oprite complet, a anunţat duminică Energoatom, operatorul ucrainean al centralei (ZNPP), transmite Reuters.

Energoatom a informat că unitatea şase a fost deconectată de la reţeaua de alimentare cu energie electrică.

Ucraina a declarat miercuri că ar putea să fie nevoită să închidă centrala nucleară Zaporojie şi le-a cerut locuitorilor din zonele adiacente să se evacueze pentru propria lor siguranţă.

 

Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de bombardarea centralei



Iar vineri, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a informat în legătură cu o "întrerupere totală a energiei electrice" în oraşul ucrainean Energodar, unde se află centrala nucleară Zaporojie, situaţie care "pune în pericol siguranţa operaţiunilor" centralei.

Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de bombardarea centralei, riscând un dezastru nuclear. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut demilitarizarea zonei din jurul centralei, conform Agerpres.

Vezi și

Ofensiva de la Harkov: Forțele rusești se retrag în timp ce Ucraina cucerește orașe cheie

 

Forțele rusești s-au retras din orașele cheie din est, în timp ce un contra atac rapid al Ucrainei a continuat să obțină noi avantaje. 

Oficialii ucraineni au declarat că trupele au intrat sâmbătă în Kupiansk, un centru vital de aprovizionare din est pentru forțele rusești.

Forțele speciale au postat fotografii pe rețelele de socializare care, potrivit acestora, îi arată pe ofițerii lor în oraș.

 

Ministerul rus al Apărării a declarat că trupele sale s-au retras pentru a le permite "să se regrupeze"

 

De asemenea, ministerul a confirmat retragerea trupelor dintr-un al treilea oraș cheie, Balaklyia, pentru a "consolida eforturile" pe frontul din Donețk.

"S-a desfășurat o operațiune de trei zile privind retragerea și transferul organizat al grupului de trupe Izyum-Balakliya pe teritoriul Republicii Populare Donețk", se arată în comunicat.

"Pentru a preveni deteriorarea trupelor rusești, a fost aplicată o înfrângere puternică de foc asupra inamicului".

Avansurile ucrainene - dacă se confirmă și se mențin - ar fi cele mai semnificative de când Rusia s-a retras din zonele din jurul Kievului în aprilie.

Ele ar fi folosite ca un semn că armata ucraineană poate să recucerească teritoriul ocupat de Rusia, în timp ce țara continuă să ceară sprijin militar din partea Occidentului.

Pentru Rusia, ele ar marca un eșec umilitor, deoarece forțele sale au capturat zona în prima săptămână de război.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel