Emigrantă româncă: În Italia nu te simți niciodată acasă, iar în România ești străin, ești văzut ca cel care a plecat de acasă

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Tiktok
Foto: Tiktok

O studentă emigrantă în Italia de 20 de ani și-a mărturisit unele dintre cele mai intime sentimente despre cum este să te împarți toată viața între două țări: „în Italia nu te simți niciodată acasă, iar în România ești străin, ești văzut ca cel care a plecat de acasă”

„Mi-ar plăcea să încerc să explic ce înseamnă să fii emigrant în Italia. Înseamnă să fii în mod constant rupt între două culturi diferite, în cazul meu cea română și cea italiană.

Să fii emigrant este minunat pentru că vorbești perfect două limbi. Aveți o mulțime de tradiții minunate de povestit, de exemplu, știați că în România după ce îngropăm un mort facem o pomană cu toții împreună.”, spune ea la începutul clipului.

 

Ce înseamnă cu adevărat a fi emigrant

 

„Dar a fi emigrant înseamnă, de asemenea, să nu te simți niciodată cu adevărat acasă, pentru că în Italia ești un străin, iar în România ești cel care a plecat și care este văzut de cei care au rămas ca fiind din nou străinul. A fi emigrant înseamnă să faci un pic mai mult pentru a le arăta tuturor că nu ești mai prejos decât ei.

Înseamnă că îți îngheață sângele când auzi la știri despre o crimă comisă de o persoană de naționalitatea ta pentru că știi că veți ajunge toți în aceeași oală.”, continuă ea.

 

Nu oricine își permite să solicite cetățenia, ceea ce te lipsește de anumite drepturi

 

„Italia este acea țară în care absolvi, îți întemeiezi o familie, muncești și plătești impozite în mod regulat, dar în care nu poți vota pentru că nu ești încă recunoscut ca cetățean italian. Bineînțeles că poți solicita cetățenia, dar este foarte scump și nu toată lumea își poate permite.

Sunt recunoscătoare familiei mele pentru că a ales o țară minunată precum Italia, unde am putut crește, dar nu aveți idee cât de dureros este să vezi cum relația cu bunicii, verii și unchii tăi se estompează până când aproape dispare din cauza distanței.

Crescând, mi-am dat seama de fapt câtă bogăție se ascunde în spatele acestei identități duble și a acestei duble case pe care o am de fapt.  Italia, după ce am trăit acolo timp de 20 de ani, a devenit efectiv noua mea casă.”, a povestit studenta româncă pe TikTok.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel