După caniculă, secetă și incendii, Italia riscă să fie lovită de tornade! CNR trage un semnal de alarmă: Regiunile aflate în pericol

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

După ce Italia a fost literalmente inflamată de caniculă, incendii și secetă, tornadele amenință acum mai multe regiuni. Lazio, Puglia, Calabria și Valea Padului sunt zonele cu cel mai mare risc de tornade din Italia: așa reiese dintr-un studiu realizat de CNR (Consiglio Nazionale Delle Ricerche - Consiliul Național de Cercetări)  pe baza analizei a 32 de ani de date. 

Regiunile din centrul Italiei care se învecinează cu Marea Tireniană sunt cele mai expuse riscului de a fi lovite de tornade. Acesta este semnalul de alarmă tras de CNR, care a realizat o cercetare bazată pe analiza a 32 de ani de date, colectate între 1990 și 2021.

Pe această bază, au fost identificate 445 de tornade de mare intensitate care au avut loc în Italia. Rezultatele, publicate în revista Atmospheric Research, confirmă faptul că aceste fenomene din zona mediteraneană nu sunt deloc rare și oferă primele elemente care ar putea face posibilă prezicerea lor.

Zonele afectate sunt cele care se învecinează cu Marea Tireniană, cum ar fi Lazio, regiunile sud-estice (Puglia-Calabria) și Valea Padului.

După caniculă, secetă și incendii, Italia riscă să fie lovită de tornade! 

 

În special, analiza datelor istorice, axată pe studiul tornadei care a lovit coasta Lazio la 28 iulie 2019, a permis reconstituirea  situației meteorologice generale care dă naștere tornadelor în Marea Tireniană, unde condițiile atmosferice sunt caracterizate de o zonă de presiune scăzută deasupra nord-vestului Italiei, atât la altitudine, cât și la suprafață, și de vânturi de sol din sud-vest capabile să transporte aer mai cald decât media spre regiunile afectate.

"Intensificarea unor astfel de fenomene, de-a lungul anilor, este condiționată și de schimbările climatice în curs de desfășurare, deoarece s-a confirmat că există forțări specifice, cum ar fi temperatura la suprafața mării, cu un rol important în dezvoltarea unor astfel de evenimente", a fost comentariul lui Elenio Avolio, cercetător de la CNR.

CNR trage un semnal de alarmă: Regiunile aflate în pericol

 

El a explicat, pentru FanPage, că "regiunile centrale tireniene ale Italiei pot fi definite ca fiind un punct fierbinte pentru tornadele din zona mediteraneană. Au fost efectuate analize statistice prin analizarea atât a măsurătorilor (radiolocații), cât și a rezultatelor modelelor la scară largă (reanaliză), pentru a identifica condițiile atmosferice dominante asociate cu tornadele identificate. Astfel, a fost posibilă definirea unor configurații atmosferice predominante specifice, potențial favorabile dezvoltării lor în zona de studiu. Rezultatul subliniază importanța unui sistem integrat de modelare și observare meteorologică dedicat monitorizării și prognozei operaționale a unor fenomene atât de intense".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel