După 40 de ani, un român a demonstrat că nu este tatăl unui copil

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
tata_fiu
tata_fiu

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat România la plata unor despăgubiri de 5.000 de euro unui bărbat căruia instanţele din ţară nu i-au acceptat cererea de revizuire a unei sentinţe de stabilire a paternităţii dată în 1973.

După 40 de ani, acesta a demonstrat, prin teste genetice, că nu este tatăl unui copil, dar judecatorii i-au respins acţiunea în anularea declaraţiei de paternitate, potrivit bihorjust.ro.

Bărbatul a sesizat CEDO și a invocat încălcarea articolului 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, referitor la dreptul la viața privată și de familie. Reclamantul este un brașovean de 73 de ani. Pe 2 februarie 1972, mama unui copil născut în 1971, a inițiat proceduri judiciare pentru stabilirea paternității bebelușului, iar spre finalul aceluiași an, instanța l-a declarat pe reclamant tatăl copilului. Decizia judecătorilor a fost confirmată printr-o hotărâre definitivă dată pe 23 martie 1973.

În 2012, brașoveanul a introdus o acțiune în instanță pentru anularea declarației de paternitate, solicitând judecătorilor să dispună o analiză ADN. În 2013, cu acordul celui indicat de instanță drept copilul său, bărbatul a fost supus unei testări genetice, care a concluzionat că nu este tatăl biologic al acestuia. Drept urmare, el a cerut judecătorilor revizuirea hotărârii din 1973, însă răspunsul a fost din nou negativ. Instanța a declarat inadmisibilă cererea de revizuire pe motiv că nu îndeplinea condițiile prevăzute la articolul 322 din fostul Cod de procedură civilă. Ca ultima soluție, brașoveanul s-a adresat CEDO, invocând încălcarea articolului 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului - dreptul la viața privată și de familie, iar instanța i-a dat dreptate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel