Dumitru Prunariu povestește un moment inedit cu copiii săi: "Tata a fost în delegație în Cosmos"

Bogdan Bolojan / 24 iun 2019, 21:37 Salveaza PDF Comentarii
Dumitru Prunariu
Dumitru Prunariu

 Cosmonautul român Dumitru Prunariu a spus că, la momentul la care a zburat pentru prima oară în Cosmos, fiii lui, în vârstă de 3, respectiv 5 ani, vedeau pasul istoric făcut de el drept un lucru firesc, pe care toți tăticii îl fac. „Ei bine, și tatăl meu a fost în delegație în Cosmos”, spuneau ei.

Dumitru Prunariu a declarat, luni, în cadrul unui eveniment (dedicat împlinirii a 50 de ani de la prima aselenizare cu echipaj uman, realizată în cadrul misiunii Apollo 11 și 60 de ani de la momentul când un obiect spațial fără echipaj), că la momentul zborului efectuat în Cosmos, băieții săi aflați la vârste fragede, nereușind să înțeleagă contextul și importanța evenimentului, discutau cu colegii de grădiniță despre „delegațiile în Cosmos” ale tatălui lor, fiind convinși că aceasta e o chestiune obișnuită, pe care toți părinții o fac.

„Când am zburat în Cosmos băieții mei aveau 5 ani și 3 ani și li se părea ceva foarte normal ca tata să plece în delegație în Cosmos. Toți copiii discutau la grădiniță, ai mei ziceau „ei bine și tatăl meu a fost în delegație în Cosmos”. Discutau la grădiniță acest lucru ca pe o chestie foarte normală. Mai greu a fost când au venit la grădiniță în România și au început să-i întrebe pe copii „dar tatăl tău când zboară în Cosmos?”, spune Prunariu.

Dumitru Prunariu a declarat că și-a educat copiii în sensul de a nu epata prin prisma faptului că tatăl lor a zburat în Cosmos.

„Au aflat după puțin timp (…) că de fapt aici (în România, n.r) nu zboară lumea în Cosmos. Că de fapt eu sunt unic în România. Mi-au mai trebuit câțiva ani de educație să-i învăț că ei nu sunt ceva special pentru că tatăl lor a zburat în Cosmos. S-a întâmplat și acest lucru. Acum unul are 44 și unul are 42, sunt în domeniul aeronautic amândoi”, a precizat acesta.

Primul cosmonaut din România a informat că Programul Intercosmos, din care a făcut parte și el, participând la misiunea Soyuz 40, a fost demarat în 1967 de Uniunea Sovietică în sensul punerii bazelor pentru un program între ţările socialiste care să stimuleze dezvoltarea ştiinţelor spaţiale, ale instituţiilor de cercetare în acest domeniu şi pregătirea cercetătorilor în domeniul spaţial pe diferite teme.

[citeste si]

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy