Duminică, 31 iulie, este ultima zi de recenzare. Românii pot fi amendați și cu 3.000 de lei

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Duminică, 31 iulie, este ultima zi de recenzare. Românii pot fi amendați și cu 3.000 de lei. Sursa - Pexels
Duminică, 31 iulie, este ultima zi de recenzare. Românii pot fi amendați și cu 3.000 de lei. Sursa - Pexels

Azi, 31 iulie, este ultima zi până la care se mai poate face recensământul populației și locuințelor. 

Termenul a fost prelungit de autorități pentru că procesul de recenzare nu a decurs atât de bine pe cât se spera. Pentru a accelera recensământul au fost deschise puncte fixe de recenzare în mai multe localități din țară. Însă nu a fost o soluție de succes.

Cei care nu au fost recenzați încă se mai pot prezenta la un astfel de centru pentru a completa un chestionar pus la dispoziție de autorități. Este nevoie de doar 10 până la 20 de minute pentru ca o persoană să poată răspunde la toate întrebările din document.

Potrivit datelor oferite de Institutul Naţional de Statistică, Bucureşti plus regiunea Ilfov şi judeţul Timiş sunt codaşe în clasamentul recenzării. Procentul celor care au completat chestionarele cu întrebări destinate populației se situează în jurul a 50%, scrie evz.ro

În Bucureşti doar puțin peste jumătate din populaţie s-a recenzat, astfle că autorităţile au decis să ceară sprijinul primăriilor de sector. Bucureștenii se pot, astfel, recenza în mai multe locații, inclusiv la punctele deschise în stațiile de metrou. Aceste puncte vor funcționa până la finalul Recensământului în intervalul orar 9.00-21.00.

 

 

Recensământul este obligatoriu

 

Recensământul este un proces obligatoriu pentru toți cetățenii României. Cei care refuză sau ignoră procesul de recenzare se pot trezi cu amenzi usturătoare. Acestea pornesc de la 1.000 de lei, dar pot ajunge până la 3.000 de lei.

Întregul proces al colectării datelor se desfăşoară cu asigurarea confidenţialităţii şi protecţiei depline a informaţiilor.

Obiectivul recensământului populației este de a afla numărul celor care trăiesc pe teritoriul României, dar și informații despre condițiile de locuit la nivelul fiecărei localități.

În funcție de datele colectate, autoritățile elaborează politici publice și totodată stabilesc alocările de fonduri pentru localități. Acestea țin cont de numărul de locuitori, caracteristicile și distribuția lor la nivel național și local. La nivel european, numărul de locuitori ai României este criteriu de alocare a fondurilor europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel