Dramele copiilor care cresc departe de părinţii plecați în străinătate: „O să îmi fie dor de ea”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Dramele copiilor care cresc departe de părinţii plecați în străinătate: „O să îmi fie dor de ea”
Dramele copiilor care cresc departe de părinţii plecați în străinătate: „O să îmi fie dor de ea”

Zeci de mii de copii, lăsaţi în grija bunicilor, duc zilnic dorul părinţilor. Fără locuri de muncă, mulţi părinţi iau calea străinătăţii, în speranţa că astfel vor face bani pentru a le asigura copiilor lor un viitor mai bun. Însă, pentru copiii aflaţi la mii de kilometri depărtare, dorul de cea care le-a dat viaţă este greu de suportat.

Ionuţ are 14 ani şi aşteaptă cu nerăbdare ca cea care i-a dat viaţă să se întoarcă acasă. Dorul de mamă este sfâşietor, însă, bucuria că la un moment dat o va strânge în braţe îi dă speranţă. Mama lui munceşte în străinătate pentru că în ţară nu şi-a găsit un loc de muncă care să îi permită să-şi întreţină copiii, relatează Observator. Acum Ionuţ şi sora lui mai mică, de doar şase ani, sunt în grija bunicilor.

Mariana- Bunică: "Este cam greu. Să creşti 4 copii nu este uşor. Mă bucur că i-a lăsat Dumnezeu, era greu să fim şi singuri. Asta este, ce să facem noi dacpă s-au despărţit. Îi creştem noi. Noi ţinem loc şi de mamă şi de tată. Eu împreună cu soţul meu".
"Ion-Bunic: Banii nu ajung, oricum. La pensia mea pe care o am 900 de lei. 39 900 de lei parcă atât am".

Ionuţ Agachie-copil: "Da! Îmi este greu, ştiu că o să îmi fie dor de ea. Tata s-a despărţit de mama şi nu am mai vorbit cu el de multă vreme".

Zeci de copii din Roşia de Amaradia sunt în aceeaşi situaţie. Părinţii lor au luat drumul străinătăţii pentru că nu mai au locuri de muncă, după ce mina din zonă, care le asigura venitul lunar, a fost închisă.

 

Probleme emoţionale pentru copiii care stau departe de părinţi

 

Liviu Cotojman-Primar Roşia de Amaradia: "Este unul din multe alte cazuri la nivel de localitate în această situaţie, având în vedere că la nivelul localităţii nu prea se mai găsesc locuri de muncă. Principala formă de activitate era un loc de muncă în cadrul unităţii miniere de pe raza localităţii. Odată cu închiderea majoritatea celor acre lucrau au pierdut locul de muncă".

Potrivit specialiştilor, copii care nu se bucura de atenţia părinţilor pot dezvolta probleme emoţionale.

Iuliana Dimulescu-psiholog: "Foarte tare îi afectează. De aici pleacă multe tulburări şi depresia care îi afectează la orice vârstă. Copiii vor creşte fără o afecţiune clară. Mama are un loc important pentru copii. Trebuie să fie acea chimie între mama si copil".

În judeţul Gorj aproape 800 de copii au părinţii plecaţi peste hotare.

Minodora Sucea, purtător cuvânt DGASPC Gorj: "750 de minori din judetul cu vârste cupinse între 0 si 18 ani au părinţii plecaţi la muncă în străinătate. 602 dintre aceştai se afală în îngrijire la familie, 33 sunt la asistenţi maternali profesionişti alţi 33 se află în centre de plasament , 81 sunt in plasament familial, iar şase sunt în centre de zi. 386 de copii au doar un printe plecat la munc în strintate, iar 118 au ambii prinşi plecaţi la muncă în străinătate".

La nivel naţional, numărul copiilor lăsaţi în grija bunicilor depăşeste 50 de mii.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel