Drama copiilor ucraineni care au nevoie de tratament: Anna, de 7 ani, a fugit cu mama ei pentru a supraviețui cancerului

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Italia. Misiune piemonteză pentru a aduce copiii ucraineni bolnavi de cancer la spitalul „Regina Margherita”
Italia. Misiune piemonteză pentru a aduce copiii ucraineni bolnavi de cancer la spitalul „Regina Margherita”

Mama și fiica de origine ucraineană au ajuns ieri la secția de oncologie pediatrică de la Gemelli, Italia pentru a trata tumora de care suferă fetița de doar 7 ani. Au fugit împreună cu un autobuz pentru a continua tratamentul copilei.

Anna și mama ei au în priviri teroarea celor care au fugit de bombele din Kiev. Au ajuns ieri la secția de oncologie pediatrică a Spitalului Gemelli pentru a trata tumoarea de care suferă fetița. Copila ucraineancă are 7 ani, prea mică pentru a purta pe umeri o poveste dramatică ca a ei. La începutul acestui an a fost diagnosticată cu o tumoare la rinichi (nefroblastom), care, din păcate, se răspândise deja la plămâni.

Nu mai era timp de pierdut. Anna a început imediat un tratament de chimioterapie la Centrul Internațional de Cancer din Kiev. Apoi a izbucnit războiul. Ultima rundă de chimioterapie îi va fi administrată direct de mama sa, la domiciliu. Dar acolo nu mai sunt în siguranță, iar tratamentul nu mai poate fi garantat în contextul bombardamentelor tot mai intense.

Anna și mama ei au fugit în casa bunicilor ei, la periferia Kievului. Dar copilul nu poate opri chimioterapia și are nevoie de asistență. Mama decide să ceară ajutorul celeilalte bunici, care lucrează ca îngrijitoare lângă Roma. A contactat echipa de oncologie pediatrică Gemelli și Asociația Genitori Oncologie Pediatrică (AGOP).

 

Anna și mama sa au fugit în Italia pentru tratament


Pentru fetiță a fost începutul unei lungi călătorii, din fericire, presărată cu mulți buni samariteni, eroi anonimi de zi cu zi care au decis să o ajute pe ea și pe curajoasa ei mamă. În urmă cu câteva zile, mamă și fiica și-au luat rămas bun de la rudele lor ucrainene care își apărau patria și au fugit în Italia cu un autobuz.

După o călătorie istovitoare de 30 de ore, au ajuns la granița cu România și au trecut pe jos. Îi așteptau voluntari ai Crucii Roșii și o familie de români care nu numai că s-au oferit să îi găzduiască, dar le-au cumpărat și un bilet de avion pentru un zbor care îi va duce în siguranță.

 

Cele două au ajuns cu bine la spitalul din Roma


La aeroportul Fiumicino, au fost îmbrățișate de bunica lor, care lucrează în Italia, și de voluntarii AGOP care le-a transferat imediat la spital, într-o cameră colorată, decorată pentru carnaval.

"Aici, Anna își va continua programul de tratament, care include chimioterapie timp de aproximativ două săptămâni. Ulterior, va fi programată o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta rinichiul bolnav și, dacă este posibil, și metastazele pulmonare", explică profesorul Antonio Ruggiero, directorul Unității de Oncologie Pediatrică de la Fondazione Policlinico Gemelli.

"Tumora Annei este o tumoră pediatrică care, chiar și în stadiu avansat, are adesea un prognostic pozitiv, așa că suntem încrezători în ceea ce privește rezultatul tratamentelor noastre.”, a încheiat doctorul.

 

Ca Anna sunt mulți copii în Ucraina...

 

Ceea ce l-a impresionat cel mai mult pe oncolog a fost tăria de caracter a mamei. O femeie capabilă să escaladeze munții pentru dragostea copilului ei, a spus doctorul.

Acum, datorită unui lanț de afecțiune și solidaritate pe care nici măcar războiul nu a reușit să îl rupă, Anna va putea în sfârșit să înceapă din nou lupta împotriva cancerului fără să audă sunetul asurzitor al bombelor.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel