Dovada oamenilor de ştiinţă. Cine are imunitate împotriva SARS-CoV-2

StiriDiaspora Team |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Există mai multe dovezi că SARS-CoV ocolește, aparent, sistemul imunitar înnăscut al omului. Ca răspuns, organismul produce rapid diverse substanțe care ucid infecția. Unele dintre ele rămân în sânge după recuperare, păstrând memoria agentului patogen.

Pacienţii recuperaţi după COVID-19 pot fi o salvare pentru țările afate în carantină. Aceşti oameni sunt imuni la infecții, ceea ce înseamnă că nu riscă nimic atunci când intră în contact cu alţi pacienți. Oamenii de știință de la Institutul Tehnologic din Georgia (SUA) au arătat pe un model matematic că, datorită acestei categorii de cetățeni, rata infecției și numărul de decese în timpul unei epidemii sunt semnificativ reduse.

Experții de la Universitatea Columbia au analizat probe prelevate în fiecare săptămână de la câteva sute de bolnavi din New York-uri, din vara anului 2016 până în primăvara anului 2018. La 12 persoane, același coronavirus sezonier a fost detectat de mai multe ori într-unan și jumătate.

Cercetătorii virusurilor SARS-CoV și MERS-CoV, care au provocat focare epidemice în 2002 și 2013, au descoperit, trei ani mai târziu, markeri imuniti la pacienți. Celulele de memorie sunt cele care se părstrează în organizm. Savanţii din Singapore i-au găsit în sângele celor bolnavi şi după 11 ani. Este dificil acum de spus în ce măsură această protecție este eficientă, deoarece oamenirea nu s-a mai confruntat acest virus. Epidemiile SARS și MERS au fost eradicate și nu au mai revenit.

Imunizarea la SARS-CoV-2 ridică mai multe întrebări


Însă incertitudinea cu privire la imunizarea la SARS-CoV-2 ridică mai multe întrebări. Oamenii se întreabă dacă este posibil să se infecteze a doua oară și dacă persoana care s-a recuperat rămâne o sursă de infecție.

"Probabilitatea ca o persoană să se infecteze din nou în câteva luni este extrem de mică. Deoarece virusul suferă mutaţii. Reinfectarea ar putea fi posibilă, să spunem, într-un an, ceea ce observăm şi la bolile respiratorii sezoniere. Dar, comparativ cu gripa, rata de substituție în genomul coronavirusului este mai mică", spune Andrey Vasin, directorul Institutului de sisteme biomedicale și biotehnologie de la Universitatea Politehnică din Sankt Petersburg.
În unele cazuri, testele pentru ARN-ul virusului dau un rezultat pozitiv la câteva săptămâni după dispariția simptomelor, ceea ce ridică multe întrebări.

Înainte de a muri, celula infectată trimite un semnal de primejdie. Ca răspuns, două grupuri de limfocite sunt trimise din sânge din ganglionii limfatici: celule T și celule B. Printre primii sunt cei care ajută la recunoașterea și amintirea inamicului (T-helppers) și cei care-l omoară (T-killers). La primirea semnalului, celulele B se transformă în substanțe care sintetizează anticorpi: molecule de proteine, unde sunt codificate informații care ajută ca virsului să fie recunoscut. Se întâmplă la fel când vorbim despre imunitatea dobândită. Dacă există un nivel bun de anticorpi în plasma de sânge a unei persoane care și-a revenit, atunci sângele acesteia poate fi transfuzat la pacienții grav bolnavi cu COVID-19.

 [cieste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel