Studiu Italia. Numărul morților ar putea fi de 4 ori mai mare decât cel raportat

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

În localitatea italiană Nembro, printre cele mai afectate de epidemia de Covid-19, numărul de decese a crescut de patru ori, comparataiv cu primele luni ale anilor trecuți, relatează Corriere della Sera.

În mod normal, localitatea ar fi trebuit să înregistreze aproximativ 35 de morți în 2020, însă numărul raportat este de peste patru ori mai mare - 150 de morți în aproape 3 luni. Însă doar 31 dintre aceste decese sunt atribuite oficial noului tip de coronavirus.

Numărul deceselor provocate de coronavirus ar fi mult mai mare, însă nu toți morții sunt testați, este concluzia la care au ajuns doi fizicieni din Nembro (unul devenit primarul localității - Claudio Cancelli - și altul manager al unui centru medical din zonă - Luca Foresti).

 

„Diferența este enormă și nu poate fi o simplă deviație statistică”

 

Aceștia au remarcat că numărul deceselor a crescut cu 123 comparativ cu media ultimilor 5 ani și nu doar cu 31, numărul morților confirmați cu Covid-19. În graficul prezentat se vede o creștere importantă a deceselor începând cu 10 martie, mult mai mare decât cea reprezentată persoanele răpuse de coronavirus.

„Diferența este enormă și nu poate fi o simplă deviație statistică. Statisticile demografice au constanța lor și mediile anuale se modifică doar când apare un fenomen "nou". În acest caz, numărul morților din prezent comparat cu media înregistrată în Nembro în ultimii ani este de patru ori mai mare decât cel atribuit Covid-19", au explicat ei.

 

Numărul deceselor a înregistrat o creștere de 6,1 ori mai mare

 

În ipoteza în care toți cetățenii din Nembro au luat virusul, 158 de morți ar echivala cu o rată a mortalității de 1%, aceeași întâlnită pe nava Diamond Princess și în Coreea de Sud.

Aceștia au făcut același calcul și în cazul localităților Cernusco sul Naviglio și Pesaro, iar în ambele cazuri, numărul deceselor a înregistrat o creștere de 6,1 ori mai mare decât cea atribuită noului coronavirus. În Bergamo, raportul este și mai mare - de 10,4.

Realizatorii studiului spun că aceste decese sunt reprezentate în mare parte de bătrâni sau persoane cu o stare de sănătate precară, care nu au fost spitalizați și nu au fost testați pentru coronavirus. „Având în vedere declinul ratei mortalității din ultimele zile, după ce am depășit vârful epidemiei, putem vorbi despre o imunizare în masă a cetățenilor din Nembro", mai explică Claudio Cancelli și Luca Foresti.

 

„Numărul de morți raportat oficial trebuie multiplicat de patru ori”

 

Nembro reprezintă un mic eșantion a ceea ce s-ar întâmpla în Italia dacă întreaga populație ar fi infectată cu coronavirus - 600.000 de persoane ar muri, mai arată studiul.

„Datele din Nembro sugerează că numărul de morți raportat oficial trebuie multiplicat de patru ori pentru a rezulta impactul real al Covid-19 în Italia, în momentul de față", explică cei doi fizicieni, potrivit Știrile PRO TV.

Numărul total deceselor provocate de COVID-19 în Italia a crescut joi cu încă 662, ajungând în total la 8.165, în timp ce după patru zile consecutive de scădere a cazurilor noi, numărul acestora a revenit pe creştere faţă de ziua precedentă, potrivit datelor comunicate de Protecţia Civilă italiană și citate de Agerpres.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel