Dosarul transnistrean. Rusia îi cere Rpublicii Moldova să accepte propunerea Tiraspolului

Alexandru Ichim |
Data publicării:
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Liderul transnistrean Vadim Krasnoselski i-a transmis recent o scrisoare preşedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, în care se oferă să discute despre oportunităţile pentru găsirea unei soluţii cuprinzătoare la problema transnistreană, iniţiativă salutată de Rusia, relatează TASS.

Formatul '5 plus 2' cuprinde Republica Moldova, Transnistria, OSCE, Rusia şi Ucraina, plus Uniunea Europeană şi SUA în calitate de observatori, scrie Agerpres. 

''Moscova salută disponibilitatea Tiraspolului de a desfăşura discuţii angajate privind căile de reconciliere între malurile Nistrului şi reluarea discuţiilor în formatul '5 plus 2'. Cerem conducerii Republicii Moldova să dea dovadă de o abordare constructivă şi să răspundă pozitiv iniţiativei Transnistriei'', a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.

Potrivit acesteia, iniţiativa poate ''impulsiona procesul de soluţionare transnistreană şi depăşi stagnarea prelungită a acestuia''.

Rusia, gata să ajute



Zaharova a subliniat că Rusia este gata să ajute în calitate de mediator şi de garant în acest proces.

La negocierile în formatul '5 plus 2' desfăşurate la Berlin în 2016 şi la Viena în 2017, părţile au convenit asupra mai multor probleme disputate. Totuşi, în ultimii ani, procesul s-a blocat pe fondul alegerilor din Republica Moldova din 2019, iar părţile nu au reuşit să organizeze nicio rundă în 2020 din cauza pandemiei COVID-19, numeroase acorduri rămânând în suspensie. 

CITEȘTE ȘI: Un jurnalist BBC părăseşte Rusia din cauza supravegherii fără precedent

 

Un jurnalist de investigaţii care lucra la Moscova pentru serviciul în limba rusă al postului BBC a anunţat, într-un mesaj video, că s-a văzut constrâns să părăsească Rusia într-un exil autoimpus în Marea Britanie din cauza a ceea ce el a numit o 'supraveghere fără precedent', relatează luni Reuters, scrie Agerpres. 

În luna octombrie, autorităţile ruse l-au desemnat pe Andrei Zaharov drept 'agent străin', decizie pe care la acea vreme BBC a respins-o ferm şi a încercat să obţină revocarea ei.

Acea decizie a făcut parte din campania de reprimare a organizaţiilor media pe care autorităţile de la Moscova le consideră ostile şi sprijinite din străinătate. În respectivul mesaj, postat pe YouTube, Zaharov afirma că se vede nevoit să părăsească Rusia după ce a observat o 'supraveghere fără precedent' a activităţilor sale de la Moscova.

Citește mai multe aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel