Doina Cornea a murit

StiriDiaspora Team / 4 mai 2018, 09:09 Salveaza PDF Comentarii
Doina Cornea
Doina Cornea

Simbolul disidenței anticomuniste, Doina Cornea, a murit la vârsta de 88 de ani. 

Doina Cornea a fost o cunoscută disidentă anticomunistă, fostă asistentă universitară la catedra de limba franceză din cadrul Facultății de Filologie a Universității „Babeș-Bolyai" din Cluj. În 1980 a realizat primul „samizdat" (volum fabricat manual, distribuit prin rețele de prieteni), Încercarea labirintului, urmat de alte patru traduceri-samizdat din limba franceză. A intrat în atenția Securității după ce între 1982 și 1989 a difuzat 31 de texte și proteste prin radio „Europa Liberă". În 1983 a fost destituită de la universitate și supusă unor anchete, interogatorii, bătăi și amenințări.

[citeste si]

Împreună cu fiul ei, Leontin Iuhas, a răspândit 160 de manifeste de solidaritate cu muncitorii din Brașov răsculați la 15 noiembrie 1987, ambii fiind arestați pentru cinci săptămâni între noiembrie și decembrie 1987. În septembrie 1988, printr-o scrisoare deschisă adresată papei Ioan Paul al II-lea, scrisoare difuzată de Radio Europa Liberă, a solicitat împreună cu alți cinci intelectuali clujeni scoaterea Bisericii Române Unite cu Roma din ilegalitate. A fost urmărită de Securitate până la Revoluție, când a participat la manifestările de stradă în Cluj-Napoca.

După schimbarea regimului politic a luptat pentru libertate, pluralism politic şi apărarea drepturilor omului, numărându-se printre fondatorii primelor organizaţii ale societăţii civile.

A continuat lupta pentru libertate și după '89

Imediat după schimbarea regimului politic, în 1889, a continuat să lupte pentru libertate şi apărarea drepturilor omului, numărându-se printre fondatorii primelor organizaţii ale societăţii civile. Doina Cornea a fost cofondatoarea Grupului de Dialog Social, a Alianţei Civice şi a Fundaţiei Culturale „Memoria" și mai târziu a fondat, împreună cu alte partide, Convenţia Democratică din România.

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy