Un cuplu de români, în vârstă de 19 și 23 de ani, a murit miercuri dimineață, în orașul Höxter-Lüchtringen din Germania, în urma unei intoxicații cu monoxid de carbon. Cei doi, căsătoriți și recent sosiți în Germania pentru muncă sezonieră, locuiau într-o clădire împreună cu alți aproximativ 20 de conaționali, printre care se aflau și copii.
Potrivit postului public de radio și televiziune Westdeutscher Rundfunk, tragedia a avut loc într-un imobil în care erau cazați muncitori români, majoritatea angajați pe o plantație de fructe din zonă. Cei doi soți aveau un copil rămas acasă, în România, și se aflau în Germania de doar o săptămână.
„Două persoane fără viață au fost descoperite în baia casei dimineața devreme – poliția spune că a fost anunțată la ora 6.30. Au fost împreună în baie, mult timp”, a declarat Marion Wittrock, proprietara plantației de căpșuni din Höxter, unde munceau cei mai mulți dintre românii cazați în clădire.
Cauza probabilă a tragediei: o defecțiune la sistemul de încălzire
Potrivit autorităților, cauza probabilă a tragediei este o defecțiune tehnică la sistemul de încălzire, care ar fi generat scurgerea de monoxid de carbon – un gaz incolor și inodor, dar extrem de periculos. Pompierii sosiți la fața locului au confirmat prezența gazului în aer și au evacuat întreaga clădire. Apelul de urgență a fost făcut în jurul orei 6.25, după ce un coleg de cameră a observat că tinerii petrecuseră neobișnuit de mult timp în baie.
„Bănuim că a fost o defecțiune tehnică – posibil la sistemul de încălzire”, a declarat un purtător de cuvânt al poliției germane. Ancheta este coordonată de Departamentul de Investigații Criminale, care a deschis un dosar pentru omor din culpă și a securizat locul accidentului.
Trei alte persoane au fost expuse la gazul toxic, însă au refuzat transportul la spital. Ceilalți locatari – toți muncitori sezonieri români – au fost evaluați medical și au primit sprijin psihologic în casa parohială din apropiere. Autoritățile au dispus relocarea acestora într-un alt spațiu, după ce clădirea a fost sigilată.
Intervenția autorităților a fost îngreunată de bariera lingvistică, iar atmosfera printre muncitorii români rămași este una de profundă tristețe. Unii dintre aceștia și-au exprimat intenția de a se întoarce în România, marcați de moartea celor doi tineri, care veniseră cu speranța unui nou început.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News