Distribuitorul, un român de 54 de ani: 30 de costaricani AU MURIT după ce au băut GUARO contrafăcut cu metanol

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

30 de persoane au murit în ultimele zile în Costa Rica după ce au consumat Guaro - o băutură care conţinea alcool metilic (metanol). Autorităţile sanitare şi poliţia sunt în alertă de la începutul lui octombrie, iar în urmă cu câteva zile l-au identificat pe presupusul distribuitor: Rădulescu, un afacerist român de 54 de ani.

Treizeci de persoane au murit în Costa Rica după ce au consumat băuturi alcoolice contrafăcute cu metanol, potrivit unui nou bilanţ prezentat marţi de Ministerul Sănătăţii din această ţară, informează AFP, potrivit agerpres.

Zeci de alte cazuri suspectate de intoxicare au fost înregistrate în diferite zone ale ţării după consumul de alcool din trestie, cunoscut sub numele de „guaro”. Un total de 65 de persoane au suferit intoxicaţii şi 30 dintre acestea – 27 de bărbaţi şi trei femei – au murit, potrivit aceleiaşi surse. Bilanţul precedent, de sâmbătă, indica 20 de morţi.

Autorităţile sanitare şi poliţia sunt în alertă de la începutul lunii octombrie, când au fost înregistrate primele decese cauzate de intoxicarea cu metanol în popularul district La Carpio, din partea de vest a capitalei San José.

Un afacerist român a distribuit alcoolul mortal

 

Metanolul este un lichid incolor, inflamabil şi toxic, derivat din metan. Ingestia sau contactul cu această substanţă poate duce la orbire şi la deces.

În urmă cu câteva zile, autoritățile costaricane au reușit să identifice distribuitorul acestor sticle cu Guaro contrafăcut cu etanol. Este vorba despre un om de afaceri român a adus mai mulțe cisterne de guaro din Panama și, după îmbuteliere, l-a plasat în 66 de magazine din cele șase provincii din Costa Rica. Acesta este un bărbat de origine română cu numele de familie Rădulescu  în vârstă de 54 de ani, care, potrivit Tribunalului Electoral Suprem (EST), este și costarican prin naturalizare.

"În primă instanță, a fost localizat furnizorul centrelor comerciale din acea zonă, care la rândul său s-a pus la ordinul autorităților de a colabora cu ancheta. Conform versiunii sale, el ambalează băutura doar în țară, deoarece o aduce în tancuri (cisterne) din Panama. În cadrul anchetei s-a stabilit că omul de afaceri locuiește în Granadilla de Curridabat, unde are și o afacere de vânzare a băuturilor alcoolice (...). 15.378 de unități au fost colectate în casa sa care, după o analiză, au fost pozitive cu metanolul.  Ulterior afacerea bărbatului a fost percheziționată, unde au fost confiscate 7.450 litri de lichid care, la fel, atunci când au fost analizate conțineau metanol", a explicat Agenția de Investigații Judiciare (OIJ) într-un comunicat al presa, citat de La Nacion.

Ca parte a procedurilor judiciare, Rădulescu a fost prezentat Ministerului Public cu un raport.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel