Diferențele dintre muncitorii ROMÂNI și ITALIENI. Patron: „A, te doare spatele?”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Campania Știrile PRO TV „E.U. YES LA VOT”⁣ ajunge şi în agricultura din Italia, la un grup de firme unde lucrează peste 800 de conaţionali.

Aşa arată protofoliul unuia dintre cei mai mari legumicultori din Italia, cu sediul lângă oraşul Ferrara, în provincia Emilia Romagna, unul dintre cele mai mari bazine agricole din Peninsulă. Sere, plantaţii, depozite de sortare şi ambalare, platforme pentru export. Peste tot, muncă de lucru românească.

Cele mai multe lucrează sezonier, vin ori de câte ori sunt chemate. Părăsesc țara cu buletinul şi fac contracte pe 3 până la 6 luni. Muncesc 8 ore pe zi şi sunt cazate gratuit, în spaţii modeste din fermele companiei, oferite de angajator. Rămân lunar cu câte o mie de euro în mână, dar nu se îmbogăţesc, pentru că tot ce agonisesc în Italia merge în renovarea gospodăriilor de acasă şi pentru a-şi ţine copiii la şcoală, liceu şi facultate.

Toate fac un sacrificiu uriaş, pentru că sunt mame care îşi lasă copiii în grija bunicilor şi a altor rude şi îi văd doar câteva luni pe an. Unele reuşesc să îşi aducă şi familia în Italia.

 

Românii angajaţi trudesc de două ori mai mult decât localnicii

 

Un sfert din populaţia României se află peste graniţe şi aproape că nu există familie care să nu aibă o rudă plecată.

Şi odată ajunşi în străinătate, românii angajaţi trudesc de două ori mai mult decât localnicii. Cel puţin asta susţine patronul grupului italian din regiunea Emilia Romagna. De aici şi interesul său pentru a angaja cât mai mulţi din România. În lunile de cules, poate avea şi 800 de sezonieri în fermele sale şi pe toţi îi aduce din zonele Dolj şi Bistriţa.

Patron italian: „Trebuie să ne folosim mintea mai mult. Și italienii trebuie să muncească mai mult. Spun: "Românii vin aici şi ne iau locurile de muncă", "Bine, atunci veniţi de mâine dimineaţă să munciţi ce fac românii!". "Păi m-ar durea spatele", "A, te doare spatele?". Dar nu prea mai sunt italieni care să vină să lucreze în agricultură, sunt tot mai puţini."

Director de vânzări Italia: „Estimăm că în următorul an vom avea undeva la o mie de angajaţi. Şi din fericire există această oportunitate de a aduce lucrătoare din România, pentru a ne extinde activitatea, altfel am avea probleme. Sunt binevenite, sperăm să continuăm să angajăm!”

Românii ţin sus agricultura europeană, fie că e vorba de Italia, Spania sau Germania. Avem în schimb, în România, programe cu fonduri europene, special create pentru a-i aduce acasă.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel