Acest proiect este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Departe de țară și totuși aproape: Românii din Asturia și-au luat copiii și au organizat o șezătoare tradițională, "ca pe vremea bunicilor"

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:

Plecați departe de țară, românii din Asturia nu uită de tradițiile românești, pe care încearcă să le transmită mai departe copiilor născuți în Spania. Astfel, în cadrul proiectului internațional "Limbă, cultură și civilizație românească", copiii români au participat, pe 22 octombrie, la o serie de activități care mențin legătura cu cei de acasă și cu cultura românească.  

Departe de țară și totuși aproape. Așa sunt românii din regiunea Asturia, aflată în nordul Spaniei, reînviind tradiționalele șezători, cele ca pe vremea bunicilor, care strângeau la un loc gospodarii satelor, atunci când era mai puțin de lucru pe câmp sau în grădini.

Pentru că în vechime șezătorile erau, toamna, locuri de întâlnire ale oamenilor harnici care, la o poveste, coseau, țeseau, depănau lâna si povesteau, din dragoste și din grija pentru păstrarea tradițiilor populare și transmiterea lor generației următoare, aici, în diaspora, s-a născut "Șezătoare la gura sobei", organizată de Asociația Cultura Mater, cu sprijinul Departamentului Românilor de Pretutindeni.

Românii din Asturia, s-au întâlnit sâmbătă, 22 octombrie, pentru a-și potoli dorul de casa si pentru a le transmite copiilor, în marea lor majoritate născuți în Spania, tradițiile strămoșești. Pentru ei, construirea unei identității românești  este importantă nu doar la nivel practic - acela de a nu lăsa să se piardă meșteșugurile și obiceiurile - dar și la nivel sufletesc și emoțional.

"Am îmbrăcat cu toții, copii și adulți, ia românească în care este țesut dorul de casă, recunoașterea si prețuirea originilor, admirația față de mame și bunici, am tors, am depănat, am despănușat porumb, am cântat vechi cântece românești, am spus poezii, proverbe și zicători, ghicitori, cimilituri, la care copiii au dat startul, iar publicul, care a răspuns provocării, a intrat în jocul lor, sub îndrumarea doamnelor Simona Teodora Julei, sufletul asociației și Irina Carmen Pasca, absolventă de conservator", spune Antonela Pohoață, profesoară de Limbă, cultură și civilizație românească în regiunea Asturia din nordul Spaniei.

Evenimentul a fost găzduit de către Parohia Ortodoxă Română din Gijón și activitatea a avut loc sub privirea blândă a părintelui, Goia Florin Nicolae, care a deschis șezătoarea, la lumina lumânărilor, ca altădată și ne-a vorbit despre importanța acestor șezători în lumea satului.

Într-o lume dependentă de tehnologie, departe de țară, în diaspora, oamenii și-au făcut timp pentru a sta împreună și a-și împărtăși unii altora amintirile copilăriei din regiunea României în care s-au născut.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel