De ce sunt sechestraţi românii la intrarea în Mexic: „Paşaportul românesc este uneori ca o piatră de moară”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Sursa foto: captură Digi 24
Sursa foto: captură Digi 24

Consultantul în turism Răzvan Pascu a dat 10 explicaţii privind modul în care sunt trataţi turiştii români la intrarea în Mexic.

„Opinia mea despre situatia din Mexic:

1. Se stie de ani de zile in industria de turism ca uneori li se interzice intrarea in Mexic unora dintre romani. E la fel ca la SUA, au dreptul sa iti interzica intrarea, iar faptul ca ai ajuns pana acolo nu iti garanteaza intrarea. S-a mai intamplat asta de multe ori, pana acum doar in aeroportul din Mexico City, si niciodata unui grup asa de mare, ci doar specific anumitor persoane. Niciodata nu au fost explicatii, iar asta este cel mai ciudat lucru care se intampla si pe care nimeni nu il intelege.

2. Principalele probleme se pare ca sunt legate de imigratia ilegala in SUA, se pare ca sunt tot mai multi romani care intra in Mexic cu acest gand. De asemenea, romanii sunt printre nationalitatile cu cele mai multe infractiuni in Mexic, cele mai multe fiind legate de fraude cu bancomate sau cu carduri bancare si tentative de trecere ilegala a frontierei cu SUA”.

 

„Unde este Comisia Europeana care să ia atitudine?”

 

„3. Eu am fost de mai multe ori in Mexic, cu sute de turisti pana acum. Nimeni dintre cunoscutii mei care au calatorit in Mexic, probabil peste 500 de astfel de persoane pe care le stiu personal (dintre care aprx 300 cu care am fost chiar eu) nu au avut probleme. Ultima data cand am fost in Mexic, acum o luna cu peste 120 de turisti, nu ne-a tinut pe niciunul mai mult de 1 minut la Control Pasapoarte, am avut vouchere de cazare, extrase de cont, traseu turistic facut de agentie…nicio problema nici acum si nici alte dati.

4. Chiar azi mi-a scris unul dintre turistii care au fost in grup cu mine de Revelion cum la coada la imigrari la intrarea in Mexic in decembrie erau “romani cu fuste” care vorbeau despre cum singurul lor motiv pentru care intra in Mexic este sa treaca in SUA. Iar acum 1-2 luni in Mexic a fost destructurata o banda de infractori romani care facea fraude cu carduri bancare. Si lista de infractiuni poate continua.

5. Mexicul este una dintre tarile mele preferate. Una dintre cele mai colorate, vesele, autentice si diverse tari din lume. Tara asta este atat de frumoasa incat e pacat sa zbori pana acolo doar pentru plaja in zona Cancun (statiune care, apropo, nici nu merita!). A intrat de mult timp pe lista mea de tari favorite. Insa asta nu imi schimba in niciun fel mâhnirea ca Mexicul are un asemenea comportament fata de niste cetateni romani, de orice fel ar fi ei. Si niste cetateni europeni. Si apropos de asta, unde este Comisia Europeana care sa ia atitudine…daca se intampla asta unor francezi, nemti sau olandezi, tot asa in liniste statea UE?”

 

„Situația nu are absolut nicio legătura cu pandemia”

 

„6. Situatia nu are absolut nicio legatura cu pandemia, asa cum lasa sa se inteleaga Ambasada Romaniei din Mexic. Care ambasada este, in opinia mea, absolut degeaba. Cele mai cretine raspunsuri sunt trimise turistilor pe email de catre ambasada Romaniei din Mexic si de luni de zile singurul lucru pe care il scrie ambasada noastra de acolo atat in email-uri, cat si pe site-ul MAE, este ca nu ne recomanda sa calatorim in Mexic. Dar nu exista absolut nicio restrictie oficiala de calatorie pentru romani sau europeni. MAE face asta doar ca se se spele pe maini si sa fie acoperiti, iar acelasi lucru se intampla pe site-ul MAE cu zeci de tari din lume. Daca deschizi site-ul MAE te ingrozesti, pare ca nicaieri in lume nu poti merge, iar asta se intampla de ani de zile, am mai vorbit de multe ori despre acest subiect – si nu are nicio legatura cu perioada de pandemie.

7. Inteleg ca ministrul Aurescu se implica in aceasta situatie, si ma bucur ca o face, poate in acest fel aflam si noi de ce pentru unii pasaportul romanesc este ca o piatra de moara. Barem daca exista niste restrictii pentru romani, sa le aflam si noi oficial, nu asa ca la loterie! In schimb, tot personalul ambasadei noastre din Mexic este efectiv degeaba, ar trebui schimbati de urgenta, sunt de o incompetenta fara margini si nu stiu sa fi ajutat concret pe niciun roman. Am zeci de feedback-uri si mesaje de la turisti pe acest subiect. Ba mai mult i-au incurcat. Sunt mii de romani care au intrat in Mexic doar in ultimele luni si singurele informatii oferite de ambasada sunt laconice si uneori chiar gresite”.

 

Răzvan Pascu: „Mexicanii trebuie să vină cu niște explicații de urgență”

 

„8. Pe de alta parte nu sunt de-acord nici cu agentiile de turism care nu isi informeaza corect turistii cu privire la documentele pe care sa le detina la intrarea in Mexic. In decembrie eu le-am recomandat tuturor turistilor sa aiba si certificatele de nastere pentru copii, pasapoartele vechi cu vize in cazul in care detin un pasaport nou, extras de cont sau bani cash, vouchere de cazare, asigurare de calatorie si bilet de avion de retur. Am auzit de cazuri de agentii de turism care vand pentru a nu stiu cata oara bilete de avion pentru aceiasi pasageri care au mai fost expulzati de cateva ori din Mexic si isi incearca din nou sansele, cei mai multi dintr-o anumita etnie. Oameni despre care este evident de ce vor sa ajunga acolo, pentru ca pentru turism sigur nu se duc.

9. Cred ca mexicanii trebuie sa vina cu niste explicatii de urgenta, dar la fel de mult cred ca daca ambasada noastra de acolo si-ar fi facut treaba in ultimii ani, nu am fi ajuns aici. Repet, nu este prima data cand se intampla acest lucru, dar este prima data cand un grup atat de mare este oprit cu totul.

10. Mexicul ramane o destinatie minunata pentru vacante, iar daca autoritatile romane isi vor face treaba sper sa primim niste explicatii oficiale pentru cele intamplate, precum si scuze si urari de bun venit din nou”, a scris Răzvan Pascu pe pagina de Facebook.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel