Darie Novăceanu a murit în Spania la vârsta de 80 de ani

Mihai Dumitru |
Data actualizării: | Data publicării:

Poet, traducător de limba spaniolă, scriitor și eseist român, omul de cultură originar din Gorj trăia de mai mulți ani în Spania, unde a încetat din viață la Madrid.

Ediția online a cotidianului iberic ABC a scris în această dimineață despre trecerea în neființă a literatului român Darie Novăceanu, citând agenția de știri EFE. Scriitorul a decedat marți la Madrid, la vârsta de 80 de ani. El era membru al Academiei Regale Spaniole și primise Premiul Național pentru Traducere în 1982, pentru traducerea în limba română a operei clasicului autor spaniol Góngora.

Autor a peste 70 de cărți

Pe numele său de naștere Aurel Mitutoiu, omul de cultură s-a născut în Crasna, județul Gorj, pe data de 3 mai 1937. De-a lungul unei bogate cariere literare, Darie Novăceanu a publicat mai mult de 70 de cărți în România, Spania și Mexic, cele mai multe dintre acestea fiind volume de poezie.

Absolvent al Facultății de Filologie din București, secția de Limba și literatura spaniolă, în 1962, Novăceanu a lucrat ca ziarist, precum și în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și al Uniunii Scriitorilor din România. Din 1990 a condus ziarul „Adevărul”, iar un an mai târziu a fost numit ambasador al României în Spania, post pe care l-a deținut până în 1996.

Traduceri valoroase în limba română

În 1993 i s-a decernat Premiul pentru Poezie „Luis Rosales” pentru un volum de versuri în limba spaniolă, iar de-a lungul carierei sale literare a călătorit prin America Latină, lăsând în urmă o mare colecție de traduceri, și eseuri istorice și literare.

În România a realizat primele traduceri ale unor autori de limbă spaniolă consacrați, precum Juan Ramón Jiménez, Antonio Machado și Federico García Lorca, cât și a întregii opere a lui Góngora, căruia i-a dedicat mai mult de zece ani din viață.

Stabilit de două decenii la Madrid

După încheierea mandatului de ambasador al României în Spania, perioadă în care a promovat valorile culturale ale țării sale de origine, Darie Novăceanu s-a stabilit în Madrid, unde a continuat să scrie până când a încetat din viață. Funeraliile literatului român sunt programate astăzi, la morga capelei San Isidro.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel