Dacian Cioloș cere Comisiei Europene reevaluarea sumelor de bani pentru fermierii români 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Dacian Cioloș i-a trimis o scrisoare comisarului european pentru Agricultură Janusz Wojciechowski, în care spune că sumele pentru fermierii români sunt insuficiente în actualul context. 

"I-am transmis comisarului european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, solicitarea de reevaluare a cuantumului ajutorului financiar alocat României pentru fermierii afectați de războiul din Ucraina. Am făcut acest lucru după ce am observat cu dezamăgire că și din incompetența ministrului Petre Daea pachetul de măsuri propus pentru România nu corespunde realității situației pe care o îndură fermierii români și este total insuficient pentru a compensa pierderile și impactul economic major pe care l-au suferit producătorii români de cereale.

I-am reamintit comisarului și faptul că România a fost solidară cu Ucraina și a facilitat tranzitul pentru cerealele ucrainene, dar Uniunea Europeană trebuie acum să ofere un răspuns pe măsura șocului economic reprezentat de importurile de cereale ucrainene la prețuri mult mai mici decât cele de pe piețele locale de cereale europene.Fermierii români sunt în pragul falimentului și au mare nevoie de sprijin financiar. Ținând cont de situația reală și de suferința fermierilor români, am solicitat urgent reconsiderarea cuantumului ajutorului financiar alocat României pentru fermierii afectați. Am sugerat nu doar reluarea dialogului cu autoritățile române pe această temă, ci și evaluarea situației cu date actualizate, inclusiv misiuni de informare la fața locului, deoarece unele dintre datele furnizate par să fie depășite," anunță Dacian Cioloș. 

Ce conține scrisoarea

 

„Vă scriu despre pachetul de compensații pregătit de Comisia Europeană pentru a ajuta fermierii din țările cele mai afectate de războiul din Ucraina, și anume România, Bulgaria și Polonia. Am observat cu dezamăgire că pachetul de măsuri propus pentru România nu corespunde realității situației pe care o îndură fermierii români și este total insuficient pentru a compensa pierderile și impactul economic major pe care l-au suferit producătorii români de cereale”

Uniunea Europeană trebuie să ofere răspunsuri pe măsura șocului economic reprezentat de importurile de cereale ucrainene la prețuri mult mai mici decât cele de pe piețele locale de cereale europene. Importurile ucrainene au afectat foarte mult piața internă, capacitățile de depozitare și au pus presiune scăzând prețurile producătorilor locali, care nu au capacitatea de a concura cu cerealele la preț scăzut provenite din Ucraina care intră în România sub liberalizarea temporară a comerțului UE cu Ucraina. (...) Fermierii români sunt în pragul falimentului și au mare nevoie de sprijin financiar”, susține europarlamentarul în scrisoarea transmisă. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel