Cum verificăm locuința pentru a afla dacă e sigură în caz de cutremur: Detaliile surprinzătoare de la specialiști

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Matei Sumbasacu, inginer la Asociația pentru Reducerea Riscului Seismic, a dezvăluit șase aspecte la care să fim atenți atunci când vrem să aflăm dacă locuința noastra este sigură în caz de cutremur.

Tragedia din Turcia, dar și seria de cutremure neobișnuite din Gorj i-au îngrijorat pe români. În mediul online au apărut tot mai multe dezbateri tema faptului că România nu este pregătită pentru un cutremur major, multe clădiri din toata țara prezentând risc seismic, relatează a1.ro. Iată, însă, ce detealii trebuie să următești pentru a aflat dacă locuința ta este sigură, în caz de cutremur.

 

Cum verificăm locuința pentru a afla dacă e sigură în caz de cutremur. Semnele la care trebuie să fim atenți

 

Potrivit unui specialist structurist, există șase aspecte la care trebuie să fim atenți atunci când achiziționăm o o nouă locuință sau vrem să verificăm starea în care se află cea actuală. Într-un interviu acordat pentru Antena 3 CNN, Matei Sumbasacu, inginer la Asociația pentru Reducerea Riscului Seismic a oferit mai multe detalii și a explicat pas cu pas semnele la care trebuie să fim atenți.

„Oamenii care au locuinţe făcute înainte de 1978 au trebui să ştie că, din proiectare, aceste construcţii au nişte vulnerabilităţi inerente, mai ales cele înalte.

Aşadar, primul lucru pe care cineva ar trebui să-l facă atunci când se mută într-o casă nouă, fie că o cumpără sau o închiriază, ar fi anul construcţiei. Contează foarte mult când a fost proiectată.

Evident, cu cât e mai nouă clădirea, încorporează mai multe cunoştinţe, pentru a fi mai sigură la cutremur", a explicat Matei Sumbasacu, pentru sursa menționată anterior.

Înălțimea clădirii este, de asemenea, un aspect important în cazul unui eventual cutremur. Cu cât clădirea estea mai înaltă, cu atât mai mari sunt șansele ca aceasta să fie afectată.

 

Un detaliu care ar putea părea surprinzător

 

Un alt detaliu care ar putea părea surprinzător este parcarea sau spațiile comerciale aflate la parterul blocului. Potrivit inginerului, blocul riscă să nu fie la fel de solid.

Și fisurile create de alte evenimente, precum un cutremur anterior slăbesc structura clădirii și o fac vulnerabilă în fața unui nou seism. Pentru ca locuința să fie mult mai sigură, aceastea ar trebui să fie reparate cât mai rapid, mai spune specialistul.

Nu în ultimul rând, ing. Matei Sumbasacu a explicat cât este de important că actele construcției, dar și toate autorizațiile sau proiectul tehnic privind execuția să fie verificate de un inginer constructor pentru a știi că totul este în siguranță.

„Nu există clădire fără risc seismic, orice clădire are un risc mai mare sau mai mic. O recomandare pe care o fac toţi inginerii este să consultăm cartea construcţiei unei clădiri.

Realitatea tristă este că acea carte a construcţiei este greu de identificat, mai ales când vorbim de construcţii făcute înainte de anul 2000", a mai adăugat specialistul de la Asociația pentru Reducerea Riscului Seismic

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel