Cum va funcționa „pașaportul Covid-19” pentru România

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Cum va funcționa „pașaportul Covid-19” pentru România
Cum va funcționa „pașaportul Covid-19” pentru România

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) va ajuta la implemenatrea certificatelor digitale, așa-numitele „pașapoarte Covid-19”, care vor facilita libera circulație în Uniunea Europeană pe timpul pandemiei de coronavirus. Ce date vor conține.

Persoanele care s-au vaccinat împotriva COVID-19, care au avut virusul și s-au vindecat sau care dețin un rezultat negativ în ultimele 72 de ore vor putea să descarce gratuit certificatul verde digital.

„Pașapoartele Covid-19” vor conține un cod QR și se vor putea vizualiza, respectiv descărca dintr-un portal web securizat, potrivit Digi24. Conform STS, certificatele nu vor fi doar în format digital, ci vor putea fi utilizate și în format tipărit.

„Soluția tehnică dezvoltată de instituția noastră va fi interconectată cu cele implementate de către celelalte state membre ale UE pentru a permite eliminarea restricțiilor de testare sau carantină la trecerea frontierei”, se arată într-un comunicat al STS.

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a transmis pe datat de 6 mai 2021, către grupul de suport tehnic de la nivel european, certificate digitale verzi de test pentru verificarea implementării de către fiecare țară a procesului de generare și verificare a acestora.

Potrivit aceleași surse, „Pașapoartele Covid-19” create de STS au fost deja verificate și validate cu succes de țările din Uniunea Europeană.

 

Ce date vor conține „pașapoartele Covid-19”

 

Codul QR din certificat va conține informații de identificare precum nume, prenume și data nașterii, dar și informații medicale esențiale, semnate digital, pentru a se garanta autenticitatea datelor.

Documentele vor respecta toate regulile de protecție a datelor personale și vor putea fi utilizate la trecerea frontierei, însoțite de actul individual de identitate.

„Specialiștii STS au realizat o propunere de arhitectură a sistemului informatic de emitere și verificare a certificatelor digitale verzi, urmând să se desfășoare dezvoltarea propriu-zisă a aplicațiilor, testarea cu instituțiile din țara noastră și cele europene, iar, la final, implementarea acestora. De asemenea, la nivel UE se întreprind demersuri pentru adoptarea Propunerii de Regulament a Parlamentului European şi a Consiliului privind un cadru pentru emiterea, verificarea şi acceptarea certificatelor interoperabile privind vaccinarea, testarea și recuperarea pentru a facilita libera circulație în timpul pandemiei de COVID-19”, informează STS.

În luna mai, la nivel european, are loc testarea de interconectare între țările membre și gateway-ul european (DGCG) care va centraliza și administra cheile publice ale țărilor membre pentru verificarea semnăturilor certificatelor digitale verzi, România fiind programată pentru ziua de 21 mai.

 

Ce este „pașaportul verde digital”

 

„Paşaportul verde digital” are menirea să le permită europenilor să călătorească în interiorul Uniunii Europene - în cazul în care îndeplinesc condiiţile sanitare necesare, relatează Euronews.

Din cauza pandemiei de coronavirus, călătoriile în Europa au fost oprite, iar indstria turismului într-o criză gravă, relatează news.ro. În acest sens, Bruxellesul urmează să-şi prezinte, miercuri, planul cu privire la turism şi sănătate, denumit „paşaportul verde digital”.

Acest plan urmează să le permită europenilor să plece în vacanţă în alte state membre UE, o revendicare urgentă a sectorului turismului, odată cu apropierea sezonului estival.

Potrivit Eurostat, numărul de nopţi în unităţi de cazare turistice a scăut cu peste jumătate în UE în 2020 faţă de anul precedent. În ţări ca Grecia, Malta sau Cipru, scăderea depăşeşte 70%.

Ideea planului este să le permită să călătorească celor care au fost vaccinaţi cu unul dintre vaccinurile aprobate de către Agenţia Euroeană a Medicamentului (EMA), dar şi persoanelor care prezintă un test negativ. Alt obiectiv al planului este ca redeschiderea turismului să fie coordonată în toate statele membre UE, în vederea evitării unor decizii asimetrice.

„Vedem că mulţi oameni vor să călătorească, dar vor să o facă totodată în mod sigur, fără să respecte reguli prea dure de carantină, spre exemplu”, declară David Reculez, potrivit a1.ro.

Turismul reprezintă aproximativ 10% din PIB-u european şi oferă locuri de muncă unui număr de 30 de milioane de oameni. Sectorul speră ca acest certificat de călătorie să fie gata până la jumătatea lui mai, pentru a salva sezonul.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel