Cum reușesc să facă față românii din Diaspora efectelor pandemiei

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Cum aproape întreaga Uniune Europeană este zonă roşie, românii care trăiesc peste graniţe resimt şi ei din plin efectele pandemiei.

În Italia, Spania, Germania sau Anglia, ai noştri se luptă cu boala, dar şi cu şomajul. Iar în Franţa liderii comunităţilor româneşti spun că în al doilea val au fost mai mulţi conaţionali confirmaţi cu covid decât în primăvară.

Peste patru sute de mii de români sunt stabiliţi în prezent, în Franţa. Se tem că sistemul de sănătate nu va rezista la acest al doilea val uriaş al pandemiei. În toată ţara sunt peste 4.700 de bolnavi la terapie intensivă. Peste 470 au ajuns la reanimare într-o singură zi. Şi doar în 24 de ore, s-au înregistrat 1220 de decese asociate cu Covid.

„Am avut Covid acum câteva săptămâni. Foarte multe persoane din jurul nostru, din comunitatea românească în acest al doilea val au contractat covid. Numărul de paturi de reanimare este insuficient deja. Deci primele cazuri de transfer s-au început deja. Se transferă pacienţi către Germania sau din regiunile foarte depăşite, unde sunt multe cazuri de Covid către regiunile mai puţin afectate”, a declarat o româncă stabilită în Franţa, potrivit Știrile PRO TV

 

Româncă din Franța: „Școlile şi creşele sunt deschise”

 

În Franţa, restricţiile impuse luna trecută par să nu aibă efectul dorit. Pe lângă sistemul de sănătate, suferă şi economia.

„Spre deosebire de prima izolare, acum avem voie să ne continuăm activităţile profesionale, copiii sunt la şcoală, la creşă, deci şcolile şi creşele sunt deschise”, a spus o româncă stabilită în Franţa, potrivit sursei citate.

„Antreprenorii suferă, noi am avut aici afaceri româneşti aici care sunt foarte afectate. Statul francez a ajutat mult antreprenorii, continuă să îi ajute, dar nu este suficient”, a mai declarat o româncă stabilită în Franța.

 

Român din Italia: „În momentul ăsta lipseşte asistența medicală”

 

Şi românii din Italia sunt speriaţi. În 24 de ore, s-au înregistrat peste 35.000 de cazuri cu aproape 10.000 mai multe de la o zi la alta. 580 de oameni au fost răpuşi de Covid de ieri până azi.

„Sunt români care au contactat acest virus. Fiind o comunitate relativ tânără avem puţine cazuri de decese, dar e o mare problemă pentru cei care nu au covid pentru că în momentul ăsta lipseşte asistența medicală”, spune un român stabilit în Italia.

La fel ca în primăvară, regiunea Lombardia, din nord, unde se afla şi oraşul Milano, rămâne cel mai greu lovită. Aici trăiesc peste 250 de mii dintre ai noştri.

„Situaţia este un pic critică, pentru că statul a promis anumite subvenţii, anumite fonduri care pot veni în ajutorul românilor, dar acestea întârzie să apară. Sunt oameni care au fost în şomaj tehnic, dar nici în ziua de astăzi poate nu şi-au recuperat întreaga sumă”, a mai spus un român din Italia.

 

Român din Spania: „Aici regulile sunt stricte, amenzile sunt mari”

 

Spania a înregistrat peste 400 de decese noi legate de Covid-19 în 24 de ore, cel mai mare număr al celui de-al doilea val. Dar epidemiologul șef al țării susține că pandemia ar fi intrat într-o fază de “stabilizare clară”.

„Noi, în regiunea Madridului, am fost închişi vineri, sâmbătă, duminică, luni am fost închişi. Aici regulile sunt stricte, amenzile sunt mari”, spune un român stabilit în Spania.

Ultimele estimări arată că înainte de criza sanitară peste 5 milioane de români erau plecaţi în străinătate.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel