Cum pot să fie concediați angajații TVR dacă încălcă Procedura privind conduita etică !

StiriDiaspora Team |
Data publicării:

Scadalul de la TVR continuă.

Sindicatul Mediasind atrage atenția asupra faptului că angajații de la TVR pot fi dați afară din motive bizare.

Conform art. 61. din Codul Muncii, “Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului -a) în cazul în
care salariatul a săvârsit o abatere gravă sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de
munca, contractul colectiv de muncaă aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinară;” iar în preambulul Procedurii privind conduita etică din Societatea Română de Televiziune se menționează că „nerespectarea procedurii este considerată ca fiind abatere deosebit de gravă și va atrage sancțiuni disciplinare și patrimoniale asupra persoanei vinovate pentru prejudiciul material și/sau moral adus SRTv”

Din coroborarea acestor prevederi, rezultă că orice încălcare a Procedurii reprezintă o „abatere deosebit de gravă” care  acordă posibilitatea legală conducerii TVR să concedieze facil orice angajat sau colaborator inconvenabil, susține sindicatul într-un comunicat de presă remis redacției.

Care sunt abaterile deosebit de grave pentru care puteți fi
concediat potrivit procedurii GRADEA – DEMETER– IONESCU- FULEA:

1.     Comportament lipsit de respect  în relațiile cu colegii, subordonații, colegii, precum și cu orice terț în care intră în raporturi de
muncă, conform art 8.

2.     Dacă salariatul SRTV nu asigură „un serviciu de calitate în beneficiul cetățenilor în scopul realizării obiectivelor propuse de SRTv” și nu are un „comportament profesionist” în exercitarea atribuțiilor de serviciu. – art. 11.

3.     Dacă salariatul "nu apără cu loialitate prestigiul societății" în care își desfășoară activitatea și dacă „nu se abține de la orice act sau fapt care poate produce prejudicii imaginii sau intereselor acesteia”. – art. 12 alin. 1.

4.     Dacă  „exprimă în mod public aprecieri neconforme cu realitatea în legătură cu activitatea în care își desfășoară activitatea, cu
politicile și strategiile acesteia.” - art. 12 alin.1.

5.     Dacă face „aprecieri în legătură cu litigiile aflate în curs de soluționare și în care SRTv are calitatea de parte, dacă nu sunt abilitați în acest sens.” – art. 12 alin. 2.

6.     Dacă „dezvăluie informații care nu au caracter public” – art. 12 alin. 3.

7. Dacă "dezvăluie informații la care au acces în exercitarea funcției/clauzelor contractuale, dacă această dezvăluire este de natură să atragă avantaje necuvenite ori să prejudicieze imaginea sau drepturile instituției, ale salariaților sau ale unui terț." –  art 12 alin 4

8.   Dacă "acordă asistență și consultanță persoanelor fizice sau juridice în vederea promovării de acțiuni juridice ori de altă natură împotriva statului sau serviciului public în care își desfășoară activitatea." (cu alte cuvinte, acționarea în instanță pentru anularea unei amenzi de circulație duce la concedierea angajatului TVR!!!) – art. 12 alin. 5.

9.     Dacă utilizează bunurile societății în interes personal (de ex adresa de mail), abaterea este concedierea!

10.  Dacă salariatul nu are permanent o „vestimentație adecvată”, nu are o „ținută îngrijită și decentă” și nu are un „comportament bazat pe respect, bună credință și amabilitate”, sancțiunea este, de asemenea, desfacerea disciplinară a CIM- sau a contractului de colaborare! – art 19.

11.  Dacă „se aduce atingere onoarei, reputației și demnității persoanelor din cadrul SRTV prin întrebuințarea unor expresii jignitoare, dezvăluirea aspectelor vieții private, formularea unor sesizări sau plângeri calomnioase.” – art. 19 lit. d.

 



 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel