Cum a fost sărbătorită BOBOTEAZA de creștinii din Europa

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Creștinii din Europa au sărbătorit și ei Boboteaza.

Din Turcia până în Bulgaria sau Italia, tradițiile au fost urmate întocmai, chiar dacă temperaturile extrem de neprietenoase le-au pus la încercare rezistența curajosilor care au încercat să prindă crucea, relatează stirileprotv.ro.

Sărbătoarea Bobotezei a fost celebrată și de către biserica românească din orașul suedez Goteborg. Preotul a aruncat crucea în Marea Nordului, iar mai mulți credincioși, echipați corespunzător pentru vremea rece, au plonjat după ea, în apele Mării Nordului.

Una dintre cele mai pitorești tradiții de Bobotează este parada ținută în orașul bulgăresc Kalofer. În această perioadă este atât de frig, încât apele răului din localitate au înghețat. Însă asta nu i-a descurajat pe zecile de bărbați, îmbrăcăți în costume populare, care au luat parte la ritual.

Și la Istanbul, patriarhul Bartolomeu a fost cel care a oficiat ritualul de aruncare a crucii, în apele Bosforului. Un tânăr grec s-a dovedit a fi cel mai rapid. La final, toți participanții au primit binecuvântarea patriarhului.

Și în Grecia, pe o vreme ceva mai însorită, un creștin de 80 de ani a reușit să prindă crucea, în ceremonia ținută din Palaio Faliro. Bărbatul participa în fiecare an la evenimentul care marchează botezul Mântuitorului.

În Cehia, câțiva bărbați, purtând pe cap coroane aurii, menite să îi întruchipeze pe cei trei magi, au intrat în apele râului Vltava.

Iar în Roma, epifania a fost sărbătorită cu o paradă tradițională. Cei trei magi au urcat pe cai și au intrat în Piața San Pietro, urmați de o 1400 de participați, toți purtând costume tradiționale și steaguri.

 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel