Croația, recent intrată în Schengen, susține activ aderarea României: „Dacă suntem mai mulți, vocea noastră va fi mai clară și mai convingătoare“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Ministrul român de Interne, Lucian Bode, s-a întâlnit, ieri, la Zagreb cu omologul său croat, Davor Božinović. Pe 8 decembrie, la consiliul JAI, Croația a fost acceptată în zona Schengen, pe când Bulgaria și România - nu.

Ministrul croat de interne, Davor Bozinovic, l-a asigurat pe Lucian Bode, cu ocazia vizitei pe care acesta din urmă a efectuat-o la Zagreb, de ”tot sprijinul său atât în cadrul Consiliului Uniunii Europene, cât și în relația cu partenerii europeni”, pentru aderarea României la spațiul Schengen în acest an.

Ministrul român de Interne, Lucian Bode, a declarat ieri, la Zagreb, că România așteaptă să intre în spațiul Schengen în acest an.

După o întâlnire cu ministrul croat de interne, Davor Božinović, Bode a spus că refuzul de a intra în Schengen nu are nicio legătură cu condițiile tehnice și că aceste supoziții trebuie să înceteze. Potrivit acestuia, diversele probleme interne sensibile la care se referă unii membri Schengen pentru a justifica respingerea candidaturii României nu sunt argumente serioase.

Croația, recent intrată în Schengen, susține activ aderarea României

Am subliniat în cadrul discuțiilor avute așteptarea noastră ca, în cursul acestui an, România să devină stat membru Schengen. Croația este unul dintre susținătorii activi ai aderării României la spațiul Schengen. Omologul meu m-a asigurat de tot sprijinul său atât în cadrul Consiliului Uniunii Europene, cât și în relația cu partenerii europeni. De asemenea, mi-a transmis că atingerea acestui deziderat în cursul acestui an aduce beneficii atât cetățenilor români, cât și întregii Uniuni Europene”, a precizat ministrul român de interne într-un mesaj publicat pe Facebook.

Ministrul croat de interne, Davor Božinović: „Dacă suntem mai mulți, vocea noastră va fi mai clară și mai convingătoare“



Ministrul croat de interne, Davor Božinović, a reiterat sprijinul pentru intrarea României în zona Schengen. El a subliniat că țările de la frontierele externe ale Schengen poartă cea mai mare povară atunci când vine vorba de migrația ilegală.

Dacă suntem mai mulți în spațiul Schengen, atunci vocea noastră va fi mai clară și mai convingătoare”, a spus ministrul croat, adăugând că numărul încercărilor de traversare ilegală a crescut de multe ori după marele val de migrație și anii de criză a coronavirusului, potrivit beta.rs.

Președintele Consiliului European susține aderarea României în Schengen



La începutul anului, Croația a devenit membră a zonei Schengen. România și Bulgaria, care așteaptă de ani de zile să devină membre, le-a fost anterior interzisă intrarea. Concret, Austria consideră că România și Bulgaria nu fac suficient pentru a opri migrația ilegală, în timp ce Țările de Jos, printre altele, critică Bulgaria pentru corupție.

Vizita în Croația a ministrului Lucian Bode are loc la scurtă vreme după ce președintele Consiliului European, Charles Michel, a efectuat o vizită în România. „Trebuie să luăm o decizie cât mai rapidă privind aderarea României la Schengen“, a fost mesajul transmis de președintele Consiliului European în conferința de presă cu președintele Klaus Iohannis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel