Criză de culegători de struguri în România. Ofertele de muncă din Germania sau Italia, mult mai tentante pentru români

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Mai este puțin până la culesul strugurilor, iar viticultorii sunt îngrijorați că nu vor găsi zilieri.

După doi ani de restricții, ofertele de muncă din Franța sau Germania sunt mult mai tentante pentru români, pentru că ajung și la 1.500 de euro pe lună. Cultivatorii de la noi trebuie să investească în utilaje performante, care să înlocuiască această mâna de lucru dacă nu găsesc oameni.

Într-o podgorie din județul Alba, proprietarii au investit în ultimii ani în combine pentru recoltat boabele de struguri.

„Iau locul la 300 de muncitori într-o zi și atunci compensăm pe parte mecanică ce am pierdut pe partea manuală”, spune Marin Cucură, director tehnic, la Știrile PRO TV

Cu ajutorul mașinilor se poate recolta inclusiv noaptea, iar cantitatea adunată într-o zi depășește 100 de tone. În completare au fost aduși zilieri din alte zone ale țării.

„Forța de muncă am compesat-o cu oameni veniți din alte părți din zona Bistriței, a Maramureșului”, susține Ioan Buia, oenolog, conform sursei citate.

O altă podgorie, aceeași problemă - lipsa forței de muncă. Aici proprietarul s-a gandit să-i atragă inclusiv pe cei de la orașe care vor să vină la cules pentru a se bucura de o experiență inedită. Pentru zilieri poate plăti cel mult 120 de lei pe ziua de lucru.

 

Câștiguri mai mari în Germania

 

„În momentul în care putem să ne vindem sticla de vin cu 100 de euro putem să plătim cu 70 de euro ziua de lucru a oamenilor”, susține Ovidiu Negrea, proprietar podgorie.

În același timp, germanii au nevoie de aproape 20.000 de culegatori de la noi și oferă dublu. Sezonul începe din septembrie și se poate prelungi până în decembrie. Câștigurile pot ajunge la 1.500 de euro pe lună.

Muncitorii necalificați de la noi sunt căutați și în Franța, Italia, Austria sau Belgia, și peste tot câștigurile sunt de 3-4 ori mai mari decât la noi.

Românii care merg în străinătate la muncă în agricultură sunt sfătuiți să apeleze la agenții specializate în forță de muncă sau firme înregistrate de recrutare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel