Cristi Danileţ şi Peter Eckstein-Kovacs - propunerile USR pentru CCR

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

USR a anunţat, joi, că Peter Eckstein-Kovacs şi Cristi Danileţ sunt candidaţii acestui partid pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională.

"Candidaţii USR pentru ocuparea noilor posturi de magistraţi ai Curţii Constituţionale sunt judecătorul Cristi Danileţ şi avocatul Peter Eckstein-Kovacs, doi profesionişti care şi-au dovedit nu numai competenţele de-a lungul timpului, cât mai ales moralitatea incontestabilă", se arată într-un comunicat remis AGERPRES de USR.

Deputatul USR Stelian Ion a declarat că nicio o reformă profundă nu se va putea realiza în următorii ani cu o Curte Constituţională "antireformistă" şi "obtuză".

Cristi Danileţ şi Peter Eckstein-Kovacs - propunerile USR pentru CCR



"Nici linia proeuropeană pe care şi-a asumat-o cu ani în urmă România nu va putea fi păstrată cu o Curte cu viziune orientată, mai degrabă, către estul întunecat, decât către Uniunea Europeană şi Occident. Avem nevoie la CCR de judecători proeuropeni, bine pregătiţi profesional, care nu sunt doar oameni de paie folosiţi de politicieni. Noi propunem astfel de oameni. PNL şi PSD se pare că merg, în continuare, pe varianta politrucilor sau a unor indivizi copy-paste, cu probleme grave de integritate", a spus fostul ministru al Justiţiei.

Potrivit USR, Cristi Danileţ, "judecătorul după care a plagiat Bogdan Licu (propunerea PSD pentru CCR)", a luptat neîncetat pentru independenţa Justiţiei şi a rezistat în faţa presiunilor şi abuzurilor venite din partea unui sistem care vrea "să controleze" şi "să timoreze" Justiţia.

"Avocatul Peter Eckstein-Kovacs a dovedit, de fiecare dată, că principiile şi moralitatea sunt incontestabile. A demisionat din funcţia de preşedinte al Comisiei juridice a Senatului când colegii lui n-au vrut să susţină Legea ANI, a renunţat la postul de consilier la Cotroceni când fostul preşedinte a început să promoveze proiectul distructiv de la Roşia Montană şi şi-a dat demisia din UDMR în semn de protest faţă de sprijinul pe care partidul lui îl dădea celor de la PSD şi ALDE în asaltul asupra Justiţiei", mai menţionează reprezentanţii USR în comunicat.

Cristi Dănileț, despre CCR: Curtea nu trebuie să fie implicată în arena politică

 

Cristi Dănileț, propunerea USR pentru un loc la Curtea Constituțională a României, susține că instituția nu trebuie să fie implicată în arena politică, astfel încât să poată să-și îndeplinească rolul de arbitru.

Declarațiile au fost făcute la RFI.

„Curtea nu trebuie să fie un implicat în arena politică, ea trebuie să fie doar un arbitru. De aceea, cred că soluțiile pe care le dă CCR trebuie să fie explicate și trebuie să fie explicate pe înțelesul tuturor, al oamenilor obișnuiți care invocă Constituția și trebuie să o respecte. În al doilea rând, cred că fiecare membru din cadrul CCR trebuie cunoscut în țară. Din păcate, astăzi, dacă întrebi oamenii de două-trei nume de judecători din CCR, nu sunt șanse să le obții. În al treilea rând, cred că membrii CCR trebuie mai des să fie prezenți în dezbateri științifice, să fie în diverse medii, să participe la diverse evenimente”, a spus Cristi Dănileț.

Magistratul susține că știe cum poate CCR să devină o instituție credibilă.

„În primul rând, credibilitatea oricărei instituții trebuie redată de sus în jos și asta înseamnă ca ea însăși să fie credibilă. Or în ultimii ani am sesizat că este o mare dezbatere în legătură cu rolul CCR, tocmai pentru că nici politicienilor, cred, dar nici societății civile nu le este clar ce anume face CCR, pentru că de multe ori conflictele politice au ajuns, din păcate, la Curtea Constituțională, care le-a rezolvat”, a adăugat Dănileț.

Judecătorul Cristi Danileț a fost propus de USR pentru un loc la Curtea Constituțională. Recent, Danileț a fost exclus din magistratură de CSM, din cauza unor postări din mediul online. Decizia a fost contestată și acum se așteaptă decizia instanței.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel