Creierul adolescenților a îmbătrânit mai repede în primul an de pandemie, potrivit unui studiu

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Creierul adolescenților s-a schimbat fizic în timpul pandemiei COVID-19, îmbătrânind mai repede decât în mod normal, potrivit unui nou studiurealizat în Statele Unite.

Tinerii participanți la studiu au raportat, de asemenea, simptome mai severe de anxietate, depresie și ceea ce oamenii de știință numesc probleme internalizate - adică sentimente de tristețe, stimă de sine scăzută și frică și probleme în a-și regla emoțiile - după primul an de pandemie.

 

Zeci de studii au constatat că sănătatea mintală a adolescenților a avut de suferit în timpul pandemiei

 

Aceștia au fost scoși din școală, îndepărtați de prieteni și de structurile de sprijin familiare și au trebuit să trăiască cu incertitudinea și teama care au venit odată cu coronavirusul. Mulți părinți și-au pierdut locurile de muncă. Milioane de copii din America și-au pierdut părinții și bunicii din cauza COVID-19.

Studiul, publicat joi în revista Biological Psychiatry: Global Open Science, este unul dintre primele care analizează schimbările fizice din creier aduse de acest stres și anxietate.

Cercetarea provine dintr-un studiu mai amplu în care oamenii de știință încercau să înțeleagă diferențele de gen în ceea ce privește depresia în rândul adolescenților.

În urmă cu opt ani, aceștia au pornit cu un plan de a face scanări RMN la 220 de copii cu vârste cuprinse între 9-13 ani la fiecare doi ani. Echipa finalizase două seturi de scanări atunci când pandemia le-a întrerupt cercetările și nu au putut începe din nou scanările până la sfârșitul anului 2020.

Când cercetarea lor a fost întreruptă, echipa a decis că ar fi interesant să studieze efectele pe care acest eveniment stresant le avea asupra creierului în dezvoltare al copiilor. Scanările de dinainte de pandemie i-ar fi ajutat să facă această comparație.

 

Creierul adolescenților a îmbătrânit mai repede în primul an de pandemie

 

Cercetătorii au comparat copiii în aceleași date demografice - inclusiv sexul, vârsta, expunerea la stres și statutul socio-economic. Pentru a afla vârsta medie a creierului, au trecut scanările RMN printr-un model care reunește date de la alte scanări.

Cercetătorii au comparat scanările RMN ale celor 128 de copii. Jumătate dintre scanări au fost făcute înainte de pandemie, iar cealaltă jumătate la sfârșitul anului 2020.

Ei au descoperit că copiii care au trecut prin primul an al pandemiei aveau vârste ale creierului mai mari decât vârsta lor cronologică.

Creierele care trecuseră prin începutul pandemiei aveau creștere în zona care poate ajuta la reglarea fricii și a stresului și în zona creierului care poate controla accesul la amintiri. Țesuturile se subțiaseră în partea creierului care controlează funcționarea executivă, cortexul.

Creierul unui copil se schimbă în mod natural în timp, dar cercetările au descoperit că aceste schimbări fizice se pot accelera atunci când o persoană trece prin adversități semnificative în copilărie.

 

Rezultatul studiilor

 

Studiile au arătat că persoanele care sunt expuse la violență, neglijare, sărăcie și probleme familiale în primii ani de viață au o îmbătrânire mai rapidă a creierului și pot avea probleme cu sănătatea lor mintală mai târziu.

Ian Gotlib, autorul principal al noului studiu, a declarat că echipa de cercetare se aștepta să găsească problemele legate de anxietate, depresie și probleme internalizate.

"Pandemia nu a fost blândă cu sănătatea mintală a adolescenților", a declarat Gotlib, profesor de psihologie la Universitatea Stanford.

Dar nu erau exact siguri ce vor găsi cu ajutorul scanărilor RMN.

"Este întotdeauna interesant să faci cercetări de acest gen când nu ești foarte sigur de ceea ce se va întâmpla", a spus Gotlib. "Aceste efecte au fost interesante și s-au întâmplat destul de repede.

"Aceasta a fost doar o oprire de un an, așa că nu știam că efectele asupra creierului vor fi atât de pronunțate după o perioadă atât de scurtă de stres", a adăugat el. "Se potrivește cu dificultățile de sănătate mintală pe care le observăm".

Ceea ce nu este clar, a spus el, este dacă modificările cerebrale vor avea un impact mai târziu în viață. Echipa de cercetare intenționează să scaneze aceiași copii mai târziu pentru a le urmări dezvoltarea creierului. Există o șansă ca schimbările lor cerebrale să fi fost doar un răspuns imediat la un factor de stres care se va normaliza în timp, a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google NewsGet it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel