Coșmar pentru români, la sosirea în Italia. Fost ministru: "Este aceeași umilință!"

Narcis Popa |
Data publicării:

Fostul șef al Departamentului Românilor de Pretutindeni, Ovidiu Burdușa, a vorbit despre umilințele pe care românii trebuie să le îndure pe aeroportul din Roma, la sosire. Pentru că România nu este încă acceptată în spațiul Schengen, verificările durează, iar cozile devin uriașe. 

Cozile uriașe se creează îndeosebi în aeroporturile din țările foarte populate de români, acolo unde de multe ori, avioanele care vin dinspre România, au peste 90% din pasageri de naționalitate română.  Iată ce povestește Ovidiu Burdușa:

"Cât de important este pentru România să adere la Schengen! Săptămâna trecută am revenit la Roma, după ce am petrecut 10 zile în țară. Mare parte din timp am stat la părinți, acasă, la Panciu, unde am vizitat rude și prieteni, m-am întâlnit cu oamenii locului și am fost parte în câteva acțiuni pe plan local. La întoarcere, pe aeroportul Ciampino din Italia, din nou aceeași umilință: coadă la revenirea în peninsulă! Deși România este stat membru UE de 15 ani și îndeplinește de mai mult de 11 ani criteriile tehnice de aderare la spațiul Schengen, aderarea a fost blocată de mai multe ori la nivel politic, în Consiliul European, chiar dacă Parlamentul European și Comisia Europeană au susținut România.

Beneficiile aderării la Schengen sunt multiple, în primul rând este o chestiune de respect pentru cetățenii români care vor circula liberi și nu vor mai fi dintr-o altă categorie pe marile aeroporturi din Europa.Economic, am beneficia de o creştere de 0,5 puncte procentuale din majorarea fluxurilor comerciale, dar şi din creşterea încrederii investitorilor în România şi realizarea de investiţii noi.Aderarea României la spaţiul Schengen va reduce semnificativ costurile transportatorilor.În prezent, la spațiul Schengen au aderat 26 de țări. Dintre acestea, patru nu fac parte din Uniunea Europeană: Norvegia, Islanda, Elveția și Lichtenstein.În decembrie, miniștrii de interne și de justiție din Uniunea Europeană se vor întâlni în Consiliul de Justiție și Afaceri Interne (JAI), pentru a decide intrarea României și Bulgariei în Acordul Schengen," a scris Burdușa pe Facebook.

 

România ar putea să adere la spațiul Schengen până la finalul anului. Doar Olanda se mai opune

 

Românii au parte de același tratament pe toate aeroporturile, nu doar în Italia, iar asta din cauză că țara noastră nu este admisă în Spațiul Schengen deși îndeplinește toate criteriile tehnice. Recent, președintele Klaus Iohannis a avut o întrevedere cu premierul Olandei, Mark Rutte, pe tema aderării României la spațiul Schengen. Rutte a evitat să transmită un răspuns clar, din declarații reieșind că mai degrabă Olanda continuă să se îndrepte spre un vot nefavorabil aderării României. 

„În acelaşi timp, zicem noi că aderarea la Schengen poate fi vorba când toate condiţiile sunt îndeplinite. Avem şi un mecanism de monitorizare, avem şi un mecanism de colaborare şi verificare, paşii următori vor veni. Trebuie să vedem ce urmează în această procedură şi o să vorbim mai departe, dar Olanda nu este, în principiu, împotriva aderării României la Schengen”, a declarat Mark Rutte, cu privire la poziţia Olandei privind aderarea României la Schengen.

În trecut, România primea voturi negative pentru aderarea la Schengen și din partea Germaniei și Austriei, însă în acest moment ambele țări transmit că nu se mai opun. Singura necunoscută o reprezintă votul Olandei, despre care, nu de puține ori s-a speculat că ar avea interese economice uriașe în blocarea țării noastre spre spațiul Schengen, interesele îndreprându-se îndeosebi către portul Constanța care ar putea prelua o parte din mărfurile care acum sosesc în portul Rotterdam, prin Marea Nordului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel