Ce vrea Olanda de la România pentru "Schengen"? Premierul Rutte, vizită cu Iohannis și Ciucă la Cincu 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
sursa foto: FB-Klaus Iohannis
sursa foto: FB-Klaus Iohannis

Premierul Regatului Ţărilor de Jos, Mark Rutte, efectuează miercuri o vizită în România. Se pare că totul este legat de aderarea României până la finalul anului la spațiul Schengen. 

Mark Rutte va fi însoţit de preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Nicolae Ciucă la Centrul Naţional de Instruire Întrunită "Getica" de la Cincu, judeţul Braşov.

Sunt programate întrevederi ale celor trei oficiali, dar şi convorbiri în plenul delegaţiilor oficiale.

Vor urma întâlniri cu militarii dislocaţi în centrul de instruire şi declaraţii comune de presă.

 

România a semnat ieri contractul pentru achiziția a două nave multirol produse de compania olandeză Damen

 

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, au semnat, marţi, alături de reprezentanţi ai grupului Damen, contractul pentru achiziţia a două nave multirol destinate salvării de vieţi şi protejării de bunuri, care vor fi proiectate şi construite la şantierul naval din Galaţi.

"Evenimentul de astăzi reprezintă un nou pas pentru îmbunătăţirea sistemului de intervenţie în situaţii de urgenţă pe mare, prin semnarea contractului, cele două nave multirol cu funcţiuni diferite destinate salvării de vieţi şi protejării de bunuri. Ele vor permite intervenţia salvatorilor pe mare, în condiţii extreme. Achiziţia acestor nave este o premieră pentru structurile noastre şi sunt convins că vor contribui la creşterea eficienţei în misiunile la care vom fi chemaţi să răspundem", a declarat, marţi, ministrul de Interne, Lucian Bode.

 

Bode: Aderarea la Schengen, obiectivul României

 

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat, luni, că aderarea la spaţiul Schengen este un obiectiv foarte important pentru România şi că nu există "nicio justificare raţională şi obiectivă pentru care această decizie să nu fie adoptată în cel mai scurt timp" .

Lucian Bode a menţionat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că a abordat acest subiect în cadrul întrevederii pe care am avut-o, luni, cu liderii coaliţiei de guvernare şi cu europarlamentarii români, cărora le-a prezentat stadiul procesului de aderare a României la Schengen, precum şi paşii ce trebuie făcuţi în perioada următoare.

"Ne dorim eliminarea oricăror fragmentări în interiorul spaţiului de liberă circulaţie şi ne aşteptăm la o abordare principială şi corectă din partea tuturor partenerilor noştri europeni. Ultimul pas pentru aderarea efectivă la spaţiul Schengen este adoptarea Deciziei privind aplicarea integrală a acquis-ului Schengen, sens în care este necesară unanimitate de voturi în Consiliul Uniunii Europene", a scris ministrul Lucian Bode.

Acesta a subliniat că este foarte important ca în această perioadă "toate forţele politice responsabile să susţină pe deplin atingerea acestui obiectiv".

"Aderarea la Schengen este un obiectiv de ţară şi nu este loc de interese sau ambiţii personale. Coordonarea eforturilor noastre este la fel de importantă, mai ales că vom demara în scurt timp o campanie politică şi diplomatică fără precedent la nivel european, iar rolul europarlamentarilor români va fi substanţial în acest sens. Aderarea României la Schengen este justificată nu numai de acţiunile noastre din ultima perioadă, ci de toate eforturile pe care România a continuat să le facă în toţi aceşti ani de la momentul la care i-a fost confirmată îndeplinirea criteriilor de aderare la Schengen şi până în prezent", a punctat Lucian Bode.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel