Coronavirus: Taberele de romi, ameninţate de pandemie

StiriDiaspora Team |
Data publicării:

Pandemia de coronavirus ameninţă grav comunităţile de romi din vestul Balcanilor, care erau oricum dezavantajate, a avertizat marţi organizaţia neguvernamentală Societatea pentru Popoarele Ameninţate (STP), cu sediul în Germania.

'Din cauza situaţiei catastrofale a romilor din vestul Balcanilor, epidemia de COVID-19 poate avea consecinţe devastatoare', arată STP într-un comunicat preluat de dpa marţi, în ajunul Zilei Internaţionale a Romilor.

Romii trăiesc în locuinţe şi tabere necorespunzătoare, care împiedică distanţarea socială; mulţi sunt săraci şi au acces limitat la asistenţă medicală, ceea ce îi expune la boli, reaminteşte organizaţia citată, cerând asistenţă imediată pentru comunităţile de romi din regiune şi alimentarea taberelor cu apă şi curent electric.

În vestul Balcanilor - în Serbia, Muntenegru, Bosnia-Herţegovina, Macedonia de Nord, Albania şi Kosovo - trăiesc câteva sute de mii de romi, care se confruntă cu discriminarea la toate nivelurile, de la instituţii până în stradă, consemnează dpa. Mulţi romi locuiesc în mahalale improvizate în jurul oraşelor, fără apă curentă, fără locuri de muncă şi de multe ori fără surse legale de electricitate, chiar şi atunci când au curent.

Ziua Internaţională a Romilor este sărbătorită anual la 8 aprilie, pentru a atrage atenţia asupra provocărilor de discriminare cu care se confruntă comunităţile de romi din Europa, notează site-ul Centrului European pentru Drepturile Romilor, http://www.errc.org/

Iniţiativa privind marcarea Zilei Internaţionale a Romilor a apărut în 1971, cu prilejul primului Congres internaţional al romilor de pretutindeni, care a avut loc la Londra. În statele din Europa de Est, inclusiv România, data de 8 aprilie a fost marcată începând cu anul 1990, potrivit www.mae.ro.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel